Najhitniji problemi s kojima se suočava novi premijer Velike Britanije

Rishi Sunak postao je novi premijer Ujedinjenog Kraljevstva, zamijenivši Liz Truss. Od svog prethodnika naslijedio je brojne izazove, objašnjavaju dopisnici BBC-ja

26.10.2022. 11:17
  • Podijeli:
Rishi Sunak - reuters -1666697581982.webp Foto: Reuters

Popravljanje ekonomije

Ključni izazov za njega biće što učiniti s Jamstvom cijene energije - programom subvencija za pomoć domovima i firmama da se nose s višim računima za plin i struju. Pod Liz Truss, plan je trebao trajati dvije godine. Novi kancelar Jeremy Hunt tada je najavio da će garancija trajati samo do aprila.

Znamo da je Sunak takođe bio oprezan u vezi s nuđenjem sheme izvan te tačke. Ali tipičan račun za električnu energiju u domaćinstvu - sada 2500 funti - mogao bi sljedećeg proljeća porasti na više od 4000 funti, što bi izazvalo vrtoglavi porast inflacije.

U međuvremenu, Sunak je zagarantovao da će naknade, porezni olakšice i mirovine porasti u skladu s nedavnom stopom inflacije od 10,1%. Ali s ogromnim jazom u zaduživanju od 30-40 milijardi funti, nije jasno vrijedi li to obećanje.

Trenutna financijska tržišta vjeruju Sunaku, što olakšava posao ekonomskog popravka koji mora obaviti. Tržišta su smanjila troškove zaduživanja države, a to bi zauzvrat moglo dovesti do povoljnijih hipotekarnih stopa. To bi takođe moglo značiti da vidimo da Bank of England podiže kamatne stope za manji iznos.

Gdje ostvariti NHS štednju

S rekordnim brojem onih koji čekaju na bolničko liječenje i prijetnjom štrajkova zbog plata i zime koja je pred vratima, g. Sunak će gasiti požare od prvog dana. Svi pokušaji uvođenja vlastite politike i vizije vjerovatno će morati pričekati.

Tokom ljeta gSunak je u nekoliko navrata govorio o rasipništvu i birokratiji, izlažući ideju o radnoj skupini u stilu cjepiva za poboljšanje učinkovitosti i naplaćivanju pacijentima 10 funti za propuštene termine.

U zdravstvenoj službi postoji skepticizam u pogledu vrijednosti ovih ideja, ali sugerišu da će on zauzeti čvrst stav u pogledu ušteda - možda neće rezati proračun, ali tražiti od službe da učini više s istim iznosom - i pokušati dobiti povrh zaostatka brže nego što je do sada bilo planirano.

Ključ za to biće rješavanje problema s odgođenim otpuštanjem - pacijenata koji su spremni napustiti bolnicu, ali ne mogu zbog nedostatka brige u zajednici. Činjenica da je Sunak bio voljan povećati doprinose za nacionalno osiguranje - potez koji je sada odbačen - kako bi pomogao povećati ulaganja u NHS ukazuje na to da je ovo područje neposrednog fokusa.

Radnici štrajkaju zbog plata

Desetine hiljada radnika već su srušili alate ove godine, među njima strojovođe, lučki radnici, poštanski službenici, kriminalistički advokati i telekom osoblje. Sveučilišni profesori upravo su glasali za štrajk, dok su medicinske sestre, lijekari i učitelji među onima koji razmišljaju o štrajku.

Iako većina sporova uključuje niz pitanja, zajednički povod bila je plata. Rast cijena povećava troškove života, a plate to ne prate.

Stoga sindikati pokazuju svoje mišiće tražeći više novca za svoje članove. Ali ako firme više plaćaju svoje radnike, možda će morati naplaćivati ​​više cijene za ono što proizvode ili prodaju - što znači više cijene za sve.

Vlada koja se već bori s ravnotežom svojih knjiga vjerovatno neće htjeti ni puno više plaćati zaposlenike u javnom sektoru. Ali novi će premijer očajnički nastojati izbjeći trenutni val industrijskih nemira koji sve više rastu.

Zakoni za ograničavanje uticaja štrajkova u prometu već su na stolu. Ali vjerovatno će prioritet biti riješiti problem na izvoru - a to znači kontrolisati inflaciju.

Podupiranje Ukrajine i izdvajanja za obranu

Politika Ujedinjenog Kraljevstva prema Ukrajini neće se promijeniti pod Sunakom. Dok se kandidovao za premijera u ljeto, rekao je da će zadržati potporu Britanije i otići u rani posjet Kijevu. "Ako postanem premijer, udvostručit ću naše napore i ojačati našu politiku potpune potpore Ukrajini koju je Boris tako vješto vodio", rekao je.

Ali daljnje dugoročno pružanje vojne potpore Ukrajini koštaće novca, a postoji i neizvjesnost oko Sunakova pristupa izdvajanjima za obranu.

Truss obećala je povećati potrošnju za obranu s 2% na 3% nacionalnog bogatstva - mjereno bruto domaćim proizvodom - do 2030. No Sunak je rekao da je taj cilj "proizvoljan" i "nije plan".

Možda će se takođe morati suočiti s izazovom pružanja potpore Ukrajini kada to postane politički manje popularno. Uz sve veće troškove energije koji pogoršavaju krizu troškova života, Sunak će možda morati uvjeriti glasače da je njihova finansijska nelagoda cijena koju vrijedi platiti za obranu Ukrajine.

Protokol Sjeverne Irske

Rishi Sunak suočava se s istim problematičnim slučajem Sjeverne Irske koji je čekao Truss u septembru.

Još uvijek ne postoji izvršna vlast Sjeverne Irske, a zakonodavna skupština ne može funkcionisati. Nastavljaju se razgovori o Protokolu za Sjevernu Irsku, ali još nema rješenja koje bi zadovoljilo Demokratsku unionističku stranku (DUP).

Blokirala je normalnu vladu u Belfastu u njezinom prosvjedu protiv protokola, što znači da se ključni rok nazire. Osim ako DUP ne odustane od svojih zahtjeva ili se hitno donese zakon do 28. oktobra, tada se izbori moraju održati u roku od 12 sedmica - što bi moglo značiti druge skupštinske izbore u roku od godinu dana.

Tokom borbe u Belfastu u avgustu, Sunak je obećao da će unaprijediti prijedlog zakona koji bi nadjačao veći dio protokola, ali njegova bi preferencija bila dogovoreni kompromis.

Bez neposrednog napretka, moć Stormonta će se u roku od nekoliko dana prebaciti s lokalnih ministara na državnog sekretara i državne službenike. Prazničkog veselja moglo bi biti malo ako neko ne trepne.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()