Na novoj listi EU sankcija prema Rusiji nalazi se i majka Ramzana Kadirova

Nove sanckije iz Brisela

25.06.2024. 13:12
  • Podijeli:
putin kadirov profimedia-1666162204597.webp Foto: Profimedia

 

 

Evropska unija je jučer objavila 14. paket sankcija za Rusiju i njene zvaničnike, a među njima se našla i majka lidera Čečenije Ramzana Kadirova.
Aimani Kadyrova, sedamdesetogodišnja majka čečenskog vojnog vođe Ramzana Kadirova, među je skoro 70 pojedinaca i 47 kompanija koje su pomagale u invaziji Rusije na Ukrajinu, a koje je Vijeće Evropske unije u ponedjeljak uvrstio na svoju listu pojedinačnih sankcija.

Sankcionisane osobe se suočavaju s zamrzavanjem imovine, zabranom putovanja i tranzita kroz EU, kao i zabranom obavljanja poslova u bloku.

Kadirova je predsjednica Fondacije Kadirov, koja vodi programe preodgoja za ukrajinsku djecu i adolescente koje je otela ruska vojska.

Prema EU listi, fondacija prisiljava ukrajinsku djecu na vojnu obuku u pokušaju da ih otuđi od njihove domovine i rođaka.

"Dodatno, Fondacija Kadirov pruža financijske poticaje porodicama čečenskih boraca koji su uključeni u rusku ratnu agresiju protiv Ukrajine, kako bi privukla nove dobrovoljce i održala motivaciju već prisutnih boraca", stoji u odluci Savjeta EU.

Kadirov — blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina — ranije je emocionalno reagovao kada je njegova majka bila sankcionisana. Prošle godine, nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele finansijske sankcije i zabranu putovanja Kadirovoj, čečenski lider je snimio video u kojem je žestoko kritikovao te mjere i zahtijevao da budu ukinute.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()