Na čelu "evropske armade": Grčka predvodi operaciju EU u Crvenom moru

Misijom će biti rukovođeno iz vojne baze u Larisi u centralnom dijelu Grčke pod komandom admirala grčke mornarice Vasilijosa Griparisa.

26.02.2024. 15:38
  • Podijeli:
brodovi reuters-643b93d0c063d.webp Foto: Reuters

Grčka se danas zvanični saglasila da učestvuje i predvodi pomorsku bezbjednosnu operaciju EU u Crvenom moru radi zaštite brodske trgovine od napada pripadnika jemenskog pobunjeničkog pokreta Huti.

Komitet za bezbjednost na čijem je čelu grčki premijer Kirjakos Micotakis naredio je učešće grčke fregate u operaciji "Aspides" koja je pokrenuta prošle sedmice.

Misijom će biti rukovođeno iz vojne baze u Larisi u centralnom dijelu Grčke pod komandom admirala grčke mornarice Vasilijosa Griparisa.

"U apsolutnom je interesu EU održavati otvorenim linije trgovine i od egzistencijalne je potrebe za Grčku", naglasio je grčki ministar odbrane Nikos Dendijas u obraćanju prošle sedmice parlamentarnom komitetu.

On je operaciju "Aspides" opisao kao odbrambenu i napomenuo je da Grčka neće učestvovati u napadima predvodđenim Amerikom na vojne mete pobunjenika u Jemenu.

Grčka direktno osjeća posljedice napada pobunjenika na brodove u Crvenom moru, jer je u luci Pirej u januaru na kontejnerskom terminalu registrovan pad aktivnosti od 12,7 odsto.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()