Može li čovječanstvo izbjeći hod po tankom ledu?

Bojazan među domorodačkim stanovništvom da će im u budućnosti ishrana, biti ugrožena, čini se da je opravdana

01.03.2023. 21:34
  • Podijeli:

Veći dio zime Majk se svojim motornim sankama vozi do obližnje obale jednog zamznutog jezera u južnom Kvebeku, gdje u bušotinama leda lovi ribu.

Majk tako, kao kulturno nasljeđe, njeguje tradiciju svoje porodice, koja je na isti način generacijama unazad, lovila ribu za svoju ishranu.

Ipak, ove godine sezona pecanja na ledu počela je veoma kasno, jer su blaga zima i promjenljiva temperatura mnogo uticali na kvalitet leda, koji je postao tanji. Ali ovaj Kanađanin, konačno je dočekao da otvori sezonu, jer je napokon dovoljno hladno, pa je i led na jezeru dovoljne debljine.

Za razliku od prethodnih zima, kada bi mnogo češće išao u ribolov, ovaj put Majk je na pecanju bio svega četiri puta, za šta najvećim krivcem smatra klimatske promjene, koje su pomjerile sezonu pecanja. S razlogom se pribojava da bi vrijeme ribolova na ledu u budućnosti moglo biti sve kraće.

"Ne sjećam se da je ikada bila ovakva sezona. Svaka vrsta leda koja se formirala do sada, nije bila dobra zbog svoje poroznosti. Obično je to bijeli led, kako ga mi zovemo, a on nije bezbjedan", kaže majk Dijabo.

Bojazan među domorodačkim stanovništvom da će im u budućnosti ishrana, biti ugrožena, čini se da je opravdana.

Sve kasniji početak zime ne utiče samo na skraćenje ribolovne sezone. Ima uticaj i na period koji domorodačko stanovnioštvo koristi da bi svojim nasljednicima pokazali vještine, čitanje leda i tragova u snijegu, koje koriste tokom ribolovu na ledu.

Ako je suditi prema podacima, ova godina mogla bi biti medju pet najtoplijih u južnom Kvebeku od početka mjerenja 1938.godine.

Može li čovječanstvo izbjeći hod po tankom ledu? 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()