Misija Ujedinjenih naroda stigla je u Nagorno-Karabah

Skoro svih 120.000 stanovnika Karabaha napustilo je ovu teritoriju u nekoliko dana, što je izazvalo izbegličku krizu

01.10.2023. 16:31
  • Podijeli:
izbeglice nagorno karabah retuters-6512861e04b44.webp Foto: Reuters

Misija Ujedinjenih naroda stigla je u Nagorno-Karabah u nedjelju, nakon što je gotovo cijelo etničko-armensko stanovništvo pobjeglo sa ovog teritorija koje je azerbejdžanska vlast vratila pod svoju kontrolu u jednodnevnom ratu.

Glasnogovornik azerbejdžanskog predsjedništva rekao je za AFP da je "misija UN-a stigla u Karabah u nedjelju ujutro" - uglavnom da bi procijenila humanitarne potrebe.

To je prvi put u otprilike 30 godina da je međunarodno tijelo dobilo pristup regionu.

Armenski separatisti, koji su kontrolisali region tri decenije, pristali su da se razoružaju, raspuste svoju vladu i reintegrišu sa Bakuom nakon jednodnevne azerbejdžanske ofanzive prošle nedelje.

Francuska je napala Azerbejdžan jer je dozvolio misiju samo nakon što je većina stanovnika već pobjegla.

Skoro svih 120.000 stanovnika Karabaha napustilo je ovu teritoriju u nekoliko dana, što je izazvalo izbegličku krizu.

Nazeli Bagdasaryan, glasnogovornica armenskog premijera, rekla je da je "100.483 prisilno raseljenih osoba stiglo u Armeniju" do nedjelje ujutro.

Ona je rekla da je 45.516 izbjeglica sada u privremenom smještaju.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()