Mir nikada bliže: Hamas i Islamski džihad se oglasili nakon UN-ove rezolucije o Gazi

Američki poziv na mir

11.06.2024. 07:19
  • Podijeli:
Rezolucija 1244 UN profimedia-64841f0ea23ed.webp Foto: Profimedia

Palestinski pokreti, Hamas i Islamski džihad, pozdravili su rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koju su sponzorirale Sjedinjene Američke Države o prekidu vatre u Gazi.
Prema palestinskoj novinskoj agenciji Samaa, u Hamas je u saopćenju pozdravio rezoluciju.

"Pozdravljamo ono što je uključeno u rezoluciju Vijeća sigurnosti u vezi s trajnim prekidom vatre u Pojasu Gaze, potpunim povlačenjem (vojnih snaga) iz Pojasa Gaze, razmjenom zarobljenika, obnovom , povratak raseljenih osoba u mjesta njihova prebivališta, odbijanje bilo kakvih demografskih promjena u Pojasu Gaze ili smanjivanje njezina teritorija, te pružanje potrebne pomoći našim ljudima u Pojasu", navodi se u saopćenju Hamas.

Hamas je izrazio spremnost na saradnju s posredničkim stranama za ulazak u indirektne pregovore o provedbi prijedloga koji su u skladu sa zahtjevima palestinskog naroda.

Hamas je u saopćenju također istaknuo nastavak nastojanja i zajedničke borbe za postizanje nacionalnih prava, uključujući pravo na povratak i samoopredjeljenje, a prije svega za "istjerivanje okupatora", formiranje nezavisne palestinske države s al-Qudsom (Jerusalemom) kao glavnim gradom.

​Odvojeno, Islamski džihad pokret je objavio da "iako je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a odobrena sa zakašnjenjem od više od osam mjeseci, slažemo se s onim što je navedeno u ovoj rezoluciji, posebno u pogledu otvaranja vrata, postizanja potpunog zaustavljanja agresije i nadiranja, te potpunog povlačenja neprijatelja iz Pojasa Gaze".

Islamski džihad je dodao da je stajanje i otpor palestinskog naroda ono što tjera neprijatelja da se preda.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u ponedjeljak rezoluciju koju su izradile SAD u kojoj se pozdravlja prijedlog prekida vatre u Gazi koji je najavio predsjednik Joe Biden i poziva Hamas da ga prihvati. 14 člana Vijeća sigurnosti od 15 zemalja glasalo je za nacrt rezolucije, ali je Rusija s pravom veta bila suzdržana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()