Ministar odbrane Pistorius: Njemačka mora biti "sposobna za rat" do 2029. godine

Upozorio je da Rusija predstavlja prijetnju Gruziji, Moldaviji i NATO-u, i stoga se, kako je rekao, mora nastaviti vojna podrška Ukrajini

05.06.2024. 16:14
  • Podijeli:
Boris Pistorius reuters-65c0b7a8c79b3.webp Foto: Reuters

Njemačka mora biti "sposobna za rat" do 2029. godine, rekao je u srijedu njemački ministar odbrane Boris Pistorius, javlja Anadolu.

Obraćajući se zastupnicima tokom sjednice u parlamentu, Pistorius je kazao da se Rusija priprema za još jedan sukob.

"Rusija nastavlja s naoružavanjem. Ne treba vjerovati da će se Putin zaustaviti na granicama Ukrajine ako stigne previše daleko", rekao je.

Upozorio je da Rusija predstavlja prijetnju Gruziji, Moldaviji i NATO-u, i stoga se, kako je rekao, mora nastaviti vojna podrška Ukrajini.

Pistorius je pozvao zastupnike da podrže napore vlade prema Ukrajini i njen plan da značajno poveća potrošnju na odbranu u narednim godinama.

"Ne smijemo zanemariti vlastitu odbranu i operativnu spremnost. Moramo biti spremni za rat do 2029. godine, moramo obezbijediti politiku odvraćanja da bi spriječili da se dogodi ono najgore", kazao je njemački ministar odbrane.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()