Mike Pence jasan: Neću podržati Trumpa na izborima

Bivši potpredsjednik SAD

16.03.2024. 08:23
  • Podijeli:
mike-pence-reuters.jpg

Mike Pence, koji je četiri godine bio američki potpredsjednik u mandatu Donalda Trumpa, rekao je danas da neće podržati svog bivšeg šefa uoči predsjedničkih izbora koji će biti održani u novembru.

"Nikoga bi trebalo iznenaditi to što ove godine neću podržati Donalda Trumpa", izjavio je Pence za Fox News.

I Pence je trebao biti jedan od republikanskih kandidata za predsjednika, ali je prekinuo kampanju zbog loših rezultata u anketama.

Trump je ove sedmice matematički osigurao republikansku nominaciju te će se 5. novembra na izborima ponovno suočiti s demokratskim kandidatom i sadašnjim američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Pence je lojalno služio Trumpu u njegovom mandatu, ali je javno raskinuo veze s bivšim republikanskim predsjednikom zbog njegove uloge u pobuni Trumpovih pristaša 6. januara 2021. na američkom Kapitolu.

Toga je dana Pence, koji je kao potpredsjednik imao ceremonijalnu ulogu predsjednika američkog Senata, nadgledao potvrdu Bidenove pobjede nad Trumpom na izborima 2020.

Odbio je Trumpove upute da odgodi ili zaustavi certifikaciju, izazvavši ljutiti prijekor od Trumpa tokom nereda. Neki demonstranti su uzvikivali "objesite Mikea Pencea".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()