Meteorolozi u Austriji najavljuju temperature i do -20 stepeni uz snijeg

U Beču se očekuje temperatura oko - 7 stepeni, a u Salcburgu do - 15

03.01.2024. 20:08
  • Podijeli:
austrija snijeg reuters-656e11c160c3b.webp Foto: Reuters

Nakon nadprosječno toplih temperatura, meteorolozi u Austriji najavljuju drastičan pad temperatura uz sniježne padavine.

U subotu će u cijeloj zemlji padati kiša i snijeg sa slabim do umjerenim intenzitetom. Linija snježnih padavina uveliko varira, ali će zahvatiti veliki dio zemlje. Snijeg će padati u velikoj mjeri u noći na nedjelju, uglavnom na malim nadmorskim visinama. Snježne padavine će najvjerovatnije zaobići samo jug zemlje.

I u nedjelju će padati veće snježne padavine, a tada će stići i do juga na kratko u jutarnjim satima. Tokom dana padavine će postati slabije i koncentrišu se na sjeverni dio Alpa, piše list Heute.

Gotovo u cijeloj Austriji za vikend će se formirati debeo snježni pokrivač. U Podunavlju i na istoku moguće je oko 5 do 15 centimetara snijega, a od istoka do zapada u Beču se očekuje između 10 i 15 centimetara.

Temperature će pasti ispod - 20 stepeni

U četvrtima Vienna Woods je moguće očekivati i oko 20 centimetara snijega. Općenito više snijega, obično 20 do 30 centimetara, pada u Gornjem Waldviertelu i u Sjevernim Alpima iznad oko 800 metara. U noći na nedjelju pojačat će se jak sjeverac na istoku, što će povećati opasnost od snježnih nanosa na izloženim područjima istočnog ruba Alpa.

I u novoj sedmici će biti veoma hladno, a temperature će se i tokom dana uglavnom zadržati ispod nule. Tokom noći u utorak i srijedu očekuje se jak mraz u većem dijelu zemlje.

U Beču se očekuje temperatura oko - 7 stepeni, a u Salcburgu do - 15. U regijama gdje je temperatura obično niža (Lungau, Mühlviertel, Waldviertel, Murtal itd.) mogu se očekivati ​​i temperature ispod -20 stepeni. U drugoj polovini sedmice mraz će jenjavati, a temperature tokom dana ponovo će se podići iznad nule.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()