Merkelova kaže da joj je nedostajala moć da utiče na Putina

U intervjuu za Spiegel, Angela Merkel je rekla da je svojim stavom o Ukrajini u mirovnim pregovorima u Minsku Kijevu kupila vrijeme da se bolje obrani od ruske vojske

25.11.2022. 14:46
  • Podijeli:
angela_merkel_vladimir_putin_foto_kay_nietfeld_dpa-1664385057240.webp Foto: DPA

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel branila je svoju politiku prema Rusiji prije invazije na Ukrajinu u februaru, rekavši da joj je ponestalo moći da utiče na Vladimira Putina.

Rekla je da je pokušala sazvati europske pregovore s ruskim predsjednikom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u ljeto 2021. godine.

"Ali nisam imala snage postići svoje", rekla je za Spiegel News.

“Stvarno su svi znali: na jesen je neće biti”, rekla je.

Nakon četiri mandata kancelarke, Merkel je napustila dužnost u decembru. Ona je posljednji put posjetila Moskvu u avgustu 2021. i izjavila za njemački news magazin da je "osjećaj bio vrlo jasan: 'U smislu politike moći, gotovi ste'."

Dodala je da se "za Putina računa samo moć".

Bilo je značajno što je na njihov posljednji sastanak Vladimir Putin sa sobom poveo ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, rekla je. Prethodno su se sastajali jedan na jedan, primijetila je.

U svjetlu invazije predsjednika Putina - kojoj su prethodili dani masovnog vojnog gomilanja na ukrajinskim granicama - mnogi su tvrdili da su Merkel i drugi čelnici EU trebali usvojiti oštriji pristup Kremlju.

Stručnjak za vanjsku politiku u njezinoj demokršćanskoj (CDU) stranci, zastupnik Roderich Kiesewetter, jedan je od onih koji kažu da je znala da gospodin Putin pokušava podijeliti i oslabiti Europu, ali je vjerovala da je "meka moć" pravi pristup. Prije invazije tvrdio je da Njemačka previše ovisi o ruskom plinu.

U intervjuu za Spiegel, Angela Merkel je rekla da je svojim stavom o Ukrajini u mirovnim pregovorima u Minsku Kijevu kupila vrijeme da se bolje obrani od ruske vojske.

Dogovor o prekidu vatre postignut je u Minsku nakon ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krima 2014. i tokom njezina posredničkog rata u regiji Donbas. Ali ključne točke, uključujući razoružanje i međunarodni nadzor, nisu provedene, piše BBC.

Angela Merkel rekla je da ne žali što je napustila dužnost, jer je smatrala da njezina vlada ne uspijeva postići napredak ne samo u ukrajinskoj krizi, već i u sukobima u Moldaviji, Gruziji, Siriji i Libiji, koji su svi uključivali Rusiju.

I ona i Vladimir Putin imali su neposredno iskustvo života u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj - ona je tamo odrasla, a on je ondje služio kao sovjetski komandant KGB-a, radeći tajne obavještajne poslove. 

Gospodin Putin tečno govori njemački, a gospođa Merkel govori nešto ruski.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()