Meksički predsjednik odbacio dokaze DEA-e o snazi meksičkih kartela

Komentari su uslijedili kao odgovor na svjedočenje šefa DEA Ane Milgram na saslušanju u američkom Kongresu o meksičkim kartelima

28.07.2023. 22:40
  • Podijeli:
meksiko_anadolija 1-63d1024008074.webp Foto: Anadolija

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador odbacio je danas procjene američke Uprave za borbu protiv droge /DEA/ o snazi meksičkih narko-kartela, rekavši da SAD nemaju "dobre informacije".

Komentari su uslijedili kao odgovor na svjedočenje šefa DEA Ane Milgram na saslušanju u američkom Kongresu o meksičkim kartelima.

Ona je, između ostalog, rekla da prema procjenama DNA karteli Sinaloa i Halisko nova generacija /CJNG/ imaju više od 45.000 članova, pomagača i saradnika u oko 100 zemalja.

Ona je rekla da su karteli Sinaloa i CJNG prisutni u 21 odnosno 19 meksičkih država od 31, a obje grupe raširile su se po cijelom svijetu.

"Ne, te informacije nisu tačne", rekao je Obrador odgovarajući na pitanje novinara da li su te informacije tačne.

On je doveo u pitanje brojeve koje je iznijela Milgramova i apelovao na DEA da podijeli više informacija.

"Mi te informacije nemamo. Ne znam odakle toj ženi ti podaci", rekao je on.

Od dolaska na vlast 2018. Lopez Obrador kritikovao je prisustvo američkih bezbjednosnih agencija u zemlji i preduzeo korake u cilju potkopavanja saradnje, rasformiranjem elitne policijske jedinice koja je blisko sarađivala sa DEA.

NJegova vlada odbacila je slučaj protiv bivšeg meksičkog ministra odbrane Salvadora Sijenfuegosa, za koga DEA tvrdi da je u dosluhu sa narko bosovima. Lopez Obrador optužio je DEA da je izmislila cijeli slučaj. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()