Među 10 najzagađenijih gradova u svijetu, čak tri su u Indiji

Glavni grad New Delhi zauzeo je, kao što to često biva, prvo mjesto. Imao je indeks kvaliteta zraka (AQI) od 420, što ga stavlja u kategoriju ‘opasne’, prema švicarskoj grupi IQAir

13.11.2023. 08:35
  • Podijeli:
Nju Delhi_zagađen vazduh_Foto UNA-63a0b9dc210e8.webp Foto: UNA

Dva indijska grada pridružila su se New Delhiju u grupi od 10 najgore zagađenih gradova na svijetu u ponedjeljak ujutro, sa gustim dimom u zraku dan nakon što su slavljenici bacali uz petarde za Diwali - godišnji hinduistički festival svjetla, prenosi Reuters.

Glavni grad New Delhi zauzeo je, kao što to često biva, prvo mjesto. Imao je indeks kvaliteta zraka (AQI) od 420, što ga stavlja u kategoriju ‘opasne’, prema švicarskoj grupi IQAir.

Ali u prvih 10 pridružila mu se i Kalkuta na istoku Indije, koja je zauzela četvrto mjesto sa AQI od 196, dok je finansijska prijestolnica Mumbai bila osma sa AQI od 163.

Nivo AQI od 400-500 utiče na zdrave ljude i opasan je za one sa postojećim bolestima, dok nivo od 150-200 donosi nelagodu osobama sa astmom, plućima i srčanim problemima. Nivoi od 0-50 se smatraju dobrim.

Debeli sloj smoga počeo je da kruži u New Delhiju od nedjelje uvečer, poslavši AQI na alarmantnih 680 nešto poslije ponoći.

Svake godine vlasti uvode zabranu petardi u glavnom gradu, ali se čini da se te zabrane provode samo rijetko.

Kvalitet zraka u Indiji se pogoršava svake godine uoči zime, kada hladan zrak zadržava zagađivače iz vozila, industrije, građevinske prašine i sagorijevanja poljoprivrednog otpada.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()