Mediji: Hamas zahtijeva pisanu garanciju SAD-a prije potpisivanja mirovnog sporazuma

Smatra se da je Egipat u kontaktu sa SAD-om u vezi sa zahtjevom

12.06.2024. 15:47
  • Podijeli:
gaza al magahazi anadolija-665e0e887e2bf.webp Foto: Anadolija

Hamas želi pisanu garanciju od Sjedinjenih Američkih Država o trajnom prekidu vatre i povlačenju izraelskih snaga iz Gaze prije nego što potpiše predloženi sporazum o primirju Joea Bidena, prenosi SkyNews pozivajući se na upućene izvore.

Dva egipatska sigurnosna izvora kazali su za Reuters da bi Hamas prihvatio plan samo ako postoje garancije.

Smatra se da je Egipat u kontaktu sa SAD-om u vezi sa zahtjevom.

“Hamas želi uvjerenje o automatskom prijelazu iz jedne faze u drugu prema sporazumu koji je iznio predsjednik Biden”, rekao je treći izvor upoznat s razgovorima.

Čini se da je Hamasova zabrinutost usredotočena na prijelaz iz prve faze plana u drugu, s obzirom na nedostatak detalja.

Kakav je dogovor predložen?

Prvi od predloženih dogovora u tri faze bio bi prekid vatre u trajanju od šest sedmica, tokom kojeg bi Izrael i Hamas pregovarali o trajnom prekidu borbi u Gazi, rekao je Biden kada je krajem maja iznosio plan.

Ako pregovori potraju dulje od šest sedmica, primirje će se nastaviti onoliko dugo koliko je potrebno da se postigne dogovor, dodao je.

Druga faza bi uključivala Hamasovu predaju preostalih talaca i Izraelsko povlačenje svih svojih snaga iz Gaze.

Posljednja faza bila bi se odnosila na “veliki plan obnove” za Gazu, prema predsjedniku Bidenu.

U ponedjeljak je prijedlog podržalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()