McDonald's otkupljuje svoju franšizu u ratom zahvaćenoj državi

Globalni lanac

06.04.2024. 19:14
  • Podijeli:
mcdonalds, pixabay-1666182173887.webp Foto: Pixabay

McDonald's otkupljuje franšizu u Izraelu od Alonyal Ltd., preuzimajući ponovo vlasništvo nad 225 restorana u zemlji koji zapošljavaju više od 5,000 ljudi, objavile su ove kompanije.

Američki lanac brze hrane bio je predmet bojkota i protesta otkako je Alonyal ubrzo nakon napada palestinske islamističke grupe Hamas 7. oktobra najavio da će donirati besplatne obroke izraelskoj vojsci.

McDonald's je globalni lanac, ali njegove su franšize često u lokalnom vlasništvu i djeluju samostalno.

Njen izvršni direktor Chris Kempczinski rekao je u januaru da je firma zabilježila "značajan utjecaj" na nekoliko tržišta na Bliskom istoku i na nekima izvan regije zbog sukoba Izraela i Hamasa.

"McDonald's ostaje predan izraelskom tržištu i osiguravanju pozitivnog iskustva zaposlenika i kupaca na budućem tržištu", rekao je Jo Sempels, predsjednik International Developmental Licensed Markets.

Nakon dovršetka transakcije u nadolazećim mjesecima, McDonald's će posjedovati Alonyalove restorane i poslovanje uz zadržavanje svojih zaposlenika, rekao je Omri Padan, izvršni direktor i vlasnik Alonyala.

Kompanije nisu otkrile uvjete transakcije.

Drugi veliki zapadni lanac brze hrane Starbucks također je suočen s kampanjom bojkota zbog njihovog percipiranog proizraelskog stava i navodnih finansijskih veza s Izraelom.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()