Marš za mir: "Borbena gotovost? Nikad više"

Demonstranti su se okupili u 13.00 časova po lokalnom vremenu u istočnom dijelu Berlina, a organizatori su najavili da se očekuje učešće 6.000 ljudi.

30.03.2024. 18:42
  • Podijeli:
berlin protesti reuters-65a512479633d.webp Foto: Reuters

Hiljade ljudi izašlo je na ulice Berlina u okviru uskršnjih protesta za mir u Ukrajini i protiv učešća Njemačke u tom sukobu, javio je dopisnik agencija RIA Novosti.

Marševi za mir održavaju se svake godine na uskršnje veče već dugi niz godina. Najveći ovogodišnji marš organizovao je pokret "Fridenskoordinacija", koji objedinjuje različite mirovne inicijative.

Demonstranti su se okupili u 13.00 časova po lokalnom vremenu u istočnom dijelu Berlina, a organizatori su najavili da se očekuje učešće 6.000 ljudi.

Protest se održava pod sloganom "Borbena gotovost? Nikad više". Mnogi demonstranti donijeli su kombinovane rusko-njemačke i palestinske zastave.

"Vlada želi da Bundesver i stanovništvo osposobi za borbu. Vlada, takođe, smatra da je politika detanta bila greška i da evropska bezbjednosna politika sada može da bude usmjerena samo protiv Rusije", napisali su organizatori u najavi demonstracija.

Učesnici su pozvali na mirovne pregovore o Ukrajini.

"Ludilo je da zeleni političari iz svojih udobnih kuća, koje nikad nisu vidjele rat, pozivaju Ukrajince da uđu u rovove", rekao je bivši diplomata Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju /OEBS/ Mihael fon der Šulenburg obraćajući se demonstrantima.

Govornici su, takođe, pozvali na obustavu isporuke oružja zonama sukoba i založili se za svjetski mir i panevropski sistem bezbjednosti koji uključuje Rusiju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()