Mađarska iznijela uslov da povuče veto na pomoć Ukrajini od 50 milijardi eura

Politico navodi da bi to mađarskom premijeru Viktoru Orbanu dalo priliku da svake godine blokira finansiranje Ukrajine ili da dobije ustupke Brisela u zamjenu za ukidanje veta

10.01.2024. 08:50
  • Podijeli:
orban tanjug-652ed14962ff8.webp Foto: Tanjug/EFE/VILLAR LOPEZ

Mađarska tvrdi da bi mogla ukinuti veto na paket pomoći EU za Ukrajinu od 50 milijardi eura pod uslovom da se finansiranje revidira godišnje.
Prema trojici diplomata EU, Budimpešta je saopćila da može ukinuti veto pod uslovom da Evropsko vijeće odobri glasanje o dodjeli sredstava na godišnjoj osnovi.

Politico navodi da bi to mađarskom premijeru Viktoru Orbanu dalo priliku da svake godine blokira finansiranje Ukrajine ili da dobije ustupke Brisela u zamjenu za ukidanje veta.

Mađarska je ovaj prijedlog iznijela na sastanku 27 stručnjaka za budžet EU 5. januara i poslala odgovarajući dokument Vijeću EU, kojim Belgija trenutno predsjedava.

Diplomata upoznat sa tokom pregovora naveo je da bi, prema prijedlogu, EU Ukrajini osiguraala 12,5 milijardi eura u vidu grantova i zajmova, što bi za četiri godine dostiglo iznos od 50 milijardi eura koji je predložila Evropska komisija.

Neke diplomate EU su skeptični prema ovom prijedlogu, uprkos promjeni retorike Mađarske, koja je ranije bila kategorički protiv izdvajanja sredstava za Ukrajinu u bilo kojem obliku.

Napominju da mađarski prijedlog neće garantovati stabilnost Ukrajini.

"MFF (sedmogodišnji budžet EU) je višegodišnji okvir, mi to ne možemo da radimo iz godine u godinu", rekao je diplomata EU.

Pitanje finansiranja Ukrajine od EU je na dnevnom redu sastanka ambasadora zemalja članica EU planiranog za 10. januar.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()