Mađarska blokirala 18 milijardi evra vrijedan paket pomoći EU Ukrajini

U Bruxellesu smatraju kako Budimpešta time želi svoje pozicije za dobivanje novca iz fondova EU koje joj Europska komisija želi ukinuti

06.12.2022. 18:29
  • Podijeli:
Mihaly Varga na sastanku MFIN u Bruxellesu_REUTERS-638f7842eb7f3.webp Foto: Reuters

Mađarska je u utorak blokirala paket pomoći Europske unije Ukrajini vrijedan 18 milijardi evra. 

Veto na novi zajam EU vlastima u Kijevu stavio je mađarski ministar financija Mihaly Varga, koji učestvuje na sastanku ministara finansija i privrede članica EU u Bruxellesu.

Mađarska predlaže da članice Unije pomažu Ukrajini bilateralno, a ne zajednički

Varga je, objavio je Reuters, potvrdio da se vlada Viktora Orbana protivi tako velikoj pomoći Unije Kijevu, i to putem zajedničkog zaduživanja članica EU. Umjesto toga, Budimpešta se zalaže za bilateralnu pomoć članica EU Ukrajini.

Prema tvrdnjama učesnika sastanka, s kojima je razgovarao Reuters, mađarski je ministar finansija, po svemu sudeći, uložio veto na Unijin paket pomoći Ukrajini kako bi stekao adut u borbi Budimpešte da joj se deblokira novac iz Unijinih fondova. 

Mađarskoj prijeti gubitak velikog novca iz fondova EU 

Mađarska je, naime, jedina članica EU kojoj Bruxelles još nije potvrdio Plan oporavka i otpornosti, što bi tu zemlju moglo ostaviti bez pristupa ogromnom novcu koji je Bruxelles namijenio oporavku od koronakrize i transformaciji ekonomije EU.

Osim toga, u Bruxellesu žele Mađarskoj zamrznuti novac iz kohezijskih fondova EU. 
Kada se sve zbroji, proizlazi da bi Mađarska mogla ostati bez čak 13,3 milijardi evra, što je devet posto mađarskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). 

Sukob Evropske komisije s Orbanom

Evropska je komisija već dugo u sukobu s Orbanom, kako zbog autoritarnog oblika vladavine i vala konzervativizma koji je zapljusnuo Mađarsku, tako i zbog optužbi da se novac iz fondova Unije uglavnom usmjerava njegovim prijateljima i poslušnicima. 

Uz to, Budimpešta je nakon ruske invazije na Ukrajinu zauzela puno mekši stav prema Moskvi od ostalih članica EU. 

Orbanova je vlada, doduše, osudila rusku agresiju na Ukrajinu i primila je velik broj ukrajinskih izbjeglica, ali odbila je vojno pomagati Ukrajini. Štaviše, Mađarska se izborila za izuzetke od naftnog embarga koji je Unija uvela Rusiji, a najavila je i da će uvoziti još više ruskoga plina. Mađarska je, inače, jedna od članica EU koje najviše ovise o ruskim energentima.

Mađarska je članica EU od 2004. godine. NATO-u je pristupila 1999. godine.   

Ostale članice EU najavljuju da će Kijev u januaru dobiti obećani paket pomoći

Iako je Budimpešta blokirala paket pomoći Ukrajini, ostale članice Unije kažu da će nastaviti pomagati Kijevu. Štaviše, poručuju da Ukrajina na obećanu pomoć Bruxellesa može računati već u januaru. 

"Ovo nas neće obeshrabriti. Naš cilj ostaje da u januaru počnemo s isplatom pomoći Ukrajini. To znači da ćemo tražiti rješenje koje podržava 26 članica", zaključio je češki ministar financija Zbyněk Stanjura, a prenosi Reuters

Češka, inače, do kraja godine predsjeda Unijom. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()