Loše vijesti za EU iz Nigera: Raskinuta dva vojna sporazuma, obavljeni razgovori sa ruskom delegacijom

Hunta je raskinula odnose i sa Misijom ЕU za izgradnju civilnih kapaciteta koja je osnovana 2012. godine radi jačanja sektora unutrašnje bezbjednosti Nigera

05.12.2023. 08:51
  • Podijeli:
Niger_vođe puča_hunta_pučisti_Foto Reuters-64d1e71a99761.webp Foto: Reuters

Vojna hunta u Nigeru odustala je od dva vojna sporazuma koja je ta zapadnoafrička zemlja potpisala sa ЕU radi borbe protiv ekstremističkog nasilja u regionu Sahel.

Umjesto toga, vojni čelnici razgovarali su s delegacijom Rusije o bezbjednosnoj saradnji.

Prije puča u kojem je krajem jula svrgnut predsjednik Mohamed Bazum, Niger je bio posljednji važan bezbjednosni partner Zapada i Еvrope u Sahelu, ogromnom regionu južno od Sahare koji su islamske ekstremističke grupe pretvorile u žarište opšteg terora.

Ministarstvo spoljnih poslova Nigera je danas saopštilo da je Vlada odlučila da "povuče privilegije i imunitete koji su dodeljeni" Misiji vojnog partnerstva ЕU u Nigeru osnovanoj u februaru, i da shodno tome "nema zakonske obaveze" u vezi sa tim partnerstvom.

Hunta je raskinula odnose i sa Misijom ЕU za izgradnju civilnih kapaciteta koja je osnovana 2012. godine radi jačanja sektora unutrašnje bezbjednosti Nigera.

Politička trvenja između Nigera i ЕU rastu od julskog puča.

Niger je juče posjetila državna delegacija Rusije na čelu sa zamjenikom ministra odbrane Lunusom-Bekom Еvkurovim i sastala se sa liderom hunte, generalom Abdurahmanom Čijanijem i državnim ministrom odbrane Salifuom Modijem.

"U žiži razgovora je jačanje saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Nigera poslije niza današnjih sastanaka.

Većina stranih ekonomskih i bezbjednosnih saveznika Nigera uvela je toj zemlji sankcije kao sredstvo pritiska na pučiste da vrate izabranu vlast.

Među tim zemljama je i Francuska koja je imala 1.500 vojnika u Nigeru, a svi su "zamoljeni da odu".

Analitičari ukazuju na to da regionalne i međunarodne sankcije jesu pritisle Niger, ali su i podstakle pučiste da potraže nova partnerstva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()