Liječnik posjetio svrgnutog nigeijskog predsjednika: S njima se postupa okrutno

Nekoliko predstavnika organizacija i zemalja koje su do državnog udara bile saveznici Nigera, izrazilo je zabrinutost zbog uvjeta pritvora i zdravstvenog stanja svrgnutog predsjednika

13.08.2023. 09:37
  • Podijeli:
Niger_vojna hunta_policija_Foto Reuters-64c7b147de9ee.webp Foto: Reuters

Nigerski predsjednik Mohamed Bazoum kojeg vojnici nakon državnog udara drže u pritvoru u njegovoj predsjedničkoj rezidenciji, primio je u subotu u posjet svog liječnika, rekao je njegov savjetnik dok se izaslanstvo nigerijskih vjerskih vođa sastalo s predstavnicima vojnog režima.

Predsjednika Republike Mohameda Bazouma posjetio je danas njegov liječnik koji mu je donio jelo, kao i njegovu sinu i supruzi koji su s njim, rekao je savjetnik predsjednika svrgnutog 26. jula.

“Dobro je s obzirom na situaciju”, dodao je.

Nekoliko predstavnika organizacija i zemalja koje su do državnog udara bile saveznici Nigera, izrazilo je zabrinutost zbog uvjeta pritvora i zdravstvenog stanja svrgnutog predsjednika.

Nevladina organizacija Human Rights Watch koja je razgovarala s Bazoumom, rekla je da je postupanje s njegovom obitelji ocijenio “neljudskim i okrutnim”, bez struje i dodira s ljudima, a za jelo dobivaju samo tjesteninu i rižu, prenosi američki CNN.

Istog dana u Niamey su doputovali nigerijski muslimanski vjerski vođe kako bi se sastali s predstavnicima vojnog režima.

Vjerske vođe je primio nedavno imenovani civilni premijer Ali Mahaman Lamine Zeine, a zatim i čelnik vojnog režima, general Abdourahamane Tiani, objavila je nigerska televizija.

Zadaća misije je “smiriti napetost koju je potaknula moguća vojna intervencija ECOWAS-a”, rekao je taj izvor.

Vojni režim je u utorak odbio primiti zajedničko izaslanstvo ECOWAS-a, Afričke unije i UN-a.

Nigerijsko posredovanje događa se u času kada ECOWAS i dalje daje prednost diplomatskom rješenju krize, pošto je ipak odobrio raspoređivanje interventnih snaga kako bi se Bazoum vratio na svoju dužnost.

Vremenski plan i načini eventualne zapadnoafričke vojne intervencije nisu poznati. No po riječima predsjednika Obale Slonovače Alassanea Ouattare, čija zemlja sudjeluje u mirovnim snagama, one bi trebale biti sposobne intervenirati “čim prije”.

Mogućnost vojne intervencije ECOWAS-a potiče zabrinutost za Bezouminu sigurnost: iz njegova okružja doznaje se da je nova vlast u Niameyju “zaprijetila” napadom na njega ako se intervencija dogodi.

Odluke ECOWAS-a dobile su “posvemašnju potporu” Francuske i Sjedinjenih Država koje podupiru “vodstvo i rad ECOWAS-a” na “ponovnoj uspostavi ustavnog poretka”.

Te dvije zemlje imaju u Nigeru stacionirane snage za borbu s naoružanim džihadistima koji siju smrt u Sahelu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()