Lideri G7 sutra na samitu u Japanu o sukobima u Ukrajini, o Kini i vještačkoj inteligenciji

SAD planiraju da objave novi paket sankcija za rješavanje pitanja izbjegavanja ili zaobilaženja sankcija u vezi sa Ukrajinom

18.05.2023. 08:57
  • Podijeli:
g7_zemlje_anadolija 1-63f7bd3a471a1.webp Foto: Anadolija

Lideri G7 planiraju da tokom samita u Japanu ovog vikenda razgovaraju o temama u vezi sa sukobom u Ukrajini, Kinom i vještačkom inteligencijom, izjavio je danas američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

"Rat u Ukrajini biće značajna tema razgovora. Biće diskusije o stanju na bojnom polju, o sankcijama i koracima koje će G7 kolektivno preduzeti u pogledu sprovođenja tih mjera, posebno u smislu osiguranja da se sankcije primjenjuju. Cilj je da se uticaj sankcija pojača u narednim mjesecima", rekao je Saliven novinarima.

On je dodao da SAD planiraju da objave novi paket sankcija za rješavanje pitanja izbjegavanja ili zaobilaženja sankcija u vezi sa Ukrajinom.

Štaviše, lideri G7 će, takođe, razgovarati o naporima za rekonstrukciju Ukrajine, što uključuje ekonomsku i humanitarnu podršku, rekao je Saliven.

Lideri G7 će, osim toga, razgovarati o pitanjima u vezi sa primjenom tehnologija čiste energije širom svijeta i diversifikacijom sigurnih lanaca snabdijevanja za kritične minerale i još mnogo toga, rekao je Saliven.

Prema njegovim riječima, Kina će takođe biti jedna od tema među liderima G7 kako bi se pozabavili zajedničkim problemima i pitanjima vezanim za politiku i praksu Pekinga.

Saliven je dalje istakao da će vještačka inteligencija takođe biti značajna tema razgovora na samitu.

Samit G7, 49. po redu, biće održan od 19. do 21. maja u japanskom gradu Hirošimi. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()