Lideri G7 objavili bezbjednosni okvir za Ukrajinu

Deklaraciju su objavile objavile SAD, Njemačka, Japan, Francuska, Kanada, Italija, Velika Britanija i Evropska unija

12.07.2023. 16:07
  • Podijeli:
Nato samit Viljnus foto Reuters-64aeb3606fcf9.webp Foto: Reuters

Zemlje G7 objavile su danas bezbjednosni okvir kojim se otvara put ka dugoročnim bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu kako bi se ta zemlja odbranila od Rusije i odvratila je od eventualne buduće agresije.

"Mi, lideri Grupe sedam, ponovo potvrđujemo nepokolebljivu posvećenost strateškom cilju slobodne, nezavisne, demokratske i suverene Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, sposobne da se brani od ruske agresije", navodi se u deklaraciji, prenosi Reuters.

Dodaje se da je bezbjednost Ukrajine sastavni dio bezbjednosti evroatlantskog regiona.

"Smatramo da ilegalna i ničim izazvana ruska invazija na Ukrajinu predstavlja prijetnju po međunarodni mir i bezbjednost, flagrantno kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN, i nespojiva sa našim bezbjednosnim interesima", ističe se u dokumentu koji su zajednički objavile SAD, Njemačka, Japan, Francuska, Kanada, Italija, Velika Britanija i Evropska unija.

Članice G7 dodaju da su ujedinjeni u podršci Ukrajini, zasnovanoj na zajedničkim demokratskim vrijednostima, a prije svega, na poštovanju Povelje Ujedinjenih nacija i principu teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

U deklaraciji se navodi da danas počinju pregovori sa Kijevom o formalizaciji trajne podrške članica G7 Ukrajini, te da će ona uključivati podršku daljem razvoju ukrajinske odbrambene industrije, obuke ukrajinskih snaga, razmjenu obavještajnih podataka i podršku u odbrani sajber prostora.

Pored toga, članice G7 će raditi na jačanju ekonomske stabilnosti i otpornosti Ukrajine, što uključuje rekonstrukciju i oporavak zemlje nakon agresije.

Ukrajini će, istovremeno, biti pružena tehnička i finansijska podrška za trenutne potrebe, usljed ruske invazije, ali će joj biti omogućeno i da nastavi sa sprovođenjem reformi.

U deklaraciji se napominje da zemlje G7 pozivaju Rusiju na odgovornost, kao i da ratni zločini i druga zlodjela ne smju da ostanu nekažnjeni.

"Ponavljamo da će, u skladu sa našim pravnim sistemima, ruska suverena imovina pod našom jurisdikcijom ostati nepokretna, sve dok Rusija ne bude platila štetu koju je nanijela Ukrajini", poručuje se u dokumentu i dodaje da je potrebno formiranje međunarodnog mehanizma za reparaciju šteta, gubitaka ili povreda izazvanih ruskom agresijom.

Zauzvrat, Ukrajina će nastaviti da sprovodi pravosudne, ekonomske, bezbjednosne, kao i reforme u borbi protiv korupcije kojima će Kijev pokazati da je posvećen demokratiji, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava i medijskih sloboda.

Pored toga, Kijev će raditi na reformi odbrane i njenoj modernizaciji, što uključuje poboljšanje efikasnosti i transparentnosti u ukrajinskom odbrabmenom sektoru.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()