Lideri EU-a i Zapadnog Balkana danas se sastaju u Briselu

Glavne teme razgovora, kako se navodi, biće produbljivanje političkog angažmana i angažmana u pogledu politika sa Zapadnim Balkanom i približavanje partnera sa Zapadnog Balkana EU-u te pospješivanje postupne integracije

13.12.2023. 11:05
  • Podijeli:
lideri_eu_zapadnibalkan_anadolija -65797f72d97ed.webp Foto: Anadolija

Lideri zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana sastaće se u srijedu u Briselu, godinu dana nakon sastanka na vrhu koji je u decembru 2022. održan u Tirani, prenosi Anadolija.

"Sastanak na vrhu prilika je da se ponovno potvrdi perspektiva članstva Zapadnog Balkana u EU-u, kao i potreba za postojanim i ireverzibilnim napretkom partnera u pogledu reformi, utemeljenom na vrijednostima i načelima EU-a", navode iz Evropskog vijeća.

Glavne teme razgovora, kako se navodi, biće produbljivanje političkog angažmana i angažmana u pogledu politika sa Zapadnim Balkanom i približavanje partnera sa Zapadnog Balkana EU-u te pospješivanje postupne integracije.

"EU nastoji približiti Zapadni Balkan bloku te pripremiti teren za pristupanje i donijeti konkretne pogodnosti tamošnjim građanima već tokom procesa proširenja", navode iz Vijeća.

Također će se razgovarati o izgradnji ekonomskih temelja za budućnost i ublažavanje učinaka rata Rusije protiv Ukrajine.

"Kako bi se ublažio učinak agresivnog rata Rusije protiv Ukrajine, EU je odlučan u namjeri da dodatno intenzivira svoj politički angažman s regijom Zapadnog Balkana, uz pomoć koju je već pružio. EU će nastaviti podupirati partnere sa Zapadnog Balkana u borbi protiv negativnih učinaka na njihove ekonomije i društva", navode iz Brisela.

Lideri će također razgovarati o jačanju sigurnosti i izgradnji otpornosti.

"Sastanak na vrhu pružiće priliku za raspravu o koordinisanim djelovanjima povezanima sa sigurnosnim pitanjima, koja su postala još važnija u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. To uključuje borbu protiv inozemnih manipulacija informacijama i poboljšanje kolektivne kibernetičke sigurnosti", dodaje se.

Sastanak na vrhu održava se u okviru provedbe Strateškog programa Evropskog vijeća za period 2019.-2024.

Posljednji sastanak na vrhu lidera EU-a i zapadnog Balkana održan je u Tirani u decembru 2022. Bio je to prvi sastanak na vrhu koji je održan u regiji Zapadnog Balkana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()