Kriza natjerala Kim Jong-una na neočekivan potez

Južna Koreja je upozorila na pogoršanje krize s hranom u izolovanoj Sjevernoj Koreji

02.03.2023. 17:15
  • Podijeli:
Kim Jong Un i kći_Reuters-1669537206016.webp Foto: Reuters

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un naredio je infrastrukturna poboljšanja i proširenje površina poljoprivrednog zemljišta s ciljem povećanja proizvodnje hrane, objavili su državni mediji u četvrtak, u jeku upozorenja o nadolazećoj prehrambenoj krizi.

Kim je na plenarnom sastanku centralnog odbora vladajuće Radničke stranke izdao naputke za modernizaciju sistema za navodnjavanje, proizvodnju modernih poljoprivrednih mašina i za povećanje površina obradive zemlje, putem i pretvaranja muljevitih ravnica u plodno tlo.

Kako piše Reuters, Južna Koreja je upozorila na pogoršanje krize s hranom u izolovanoj Sjevernoj Koreji, uključujući nedavni porast broja smrti od gladi u nekim regijama.

Privreda Sjeverne Koreje pogođena je brojnim poplavama i tajfunima, kao i sankcijama zbog nuklearnog i raketnog programa te oštrim padom trgovine s Kinom usred zatvaranja granica i blokade zbog pandemije koronavirusa, pri čemu južnokorejska agencija za ruralni razvoj procjenjuje da je proizvodnja usjeva u Sjevernoj Koreji prošle godine pala za gotovo četiri posto na godišnjem nivou.

Nedostatak odgovarajuće poljoprivredne infrastrukture, mašina i zaliha, uključujući gnojiva i goriva, učinio je Sjevernu Koreju ranjivijom na prirodne katastrofe, kažu stručnjaci.

“Izvještaj državnih medija kaže da su postavljeni novi ciljevi i akcijski planovi, ali ne vidim ništa novo jer su svi elementi, uključujući navodnjavanje i melioraciju, već spominjani ranije”, rekao je za Reuters Lim Eul-chul, profesor sjevernokorejskih studija na Univerzitetu Kyungnam u Južnoj Koreji.

Sastanak centralnog odbora vladajuće stranke s ciljem rasprave o “hitnoj” potrebi reforme i modernizacije poljoprivrednog sektora započeo je u nedjelju, a kako je objavila državna novinska agencija KCNA, Kim je iznio planove i specifične zadatke za izgradnju “bogatih i visokociviliziranih socijalističkih ruralnih zajednica s naprednom tehnologijom”.

Također, objavila je KCNA, naglasio je potrebu pooštravanja discipline u provedbi nacionalnog privrednog plana, upozoravajući na “prakse slabljenja organizacijske i izvršne moći kabineta”, te naredio svim stranačkim jedinicama da “provjere svoju radnu efikasnost”.

Centralni odbor je također raspravljao o načinima za poboljšanje finansijskog upravljanja u zemlji, piše u izvještaju agencije, bez navođenja detalja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()