Kremlj zaprijetio: Sistemi Patriot bili bi legitimna meta Rusiji

Močni sistem protuzračne odbrane će vjerovatno biti poslan Ukrajini

14.12.2022. 12:53
  • Podijeli:
patriot - sistem - reuters-6399b87a352d9.webp Foto: Reuters

Američki močni sistem protuzračne odbrane Patriot, koji Washington razmatra poslati Ukrajini, bio bi legitimna meta Rusije u napadima na tu zemlju, poručio je Kremlj i rekao da nikakav prijedlog božićnog primirja nije primio.

Washington dovršava planove slanja sistema Patriot Ukrajini, a odluka bi mogla biti donesena već ove sedmice, reklo je troje američkih dužnosnika Reutersu u utorak. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Pekov u srijedu je kazao da bi Patrioti "definitivno" bili meta za Rusiju, no i da ne želi komentirati nepotvrđene medijske navode.

Patriot se smatra jednim od najnaprednijih američkih sistema protuzračne odbrane, uključujući protiv aviona, krstarećih i balističkih raketa. U pravilu on uključuje lansere, uz radare i druga pomoćna vozila.

Pentagon je objavio da je cilj nedavnog jačanja ruskog raketiranja Ukrajine iscrpiti zalihe protuzračne odbrane Kijeva kako bi potom Rusija mogla dominirati ukrajinskim nebom. SAD i saveznici stoga Kijevu šalju veću količinu protuzračne obrane.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()