Kovčeg sa tijelom kraljice Elizabete na putu za Edinburgh

Svečani odlazak kraljičinog hrastovog kovčega iz dvorca Balmoral u Edinburgh označava početak odiseje nacionalne žalosti

11.09.2022. 16:10
  • Podijeli:
Kovceg_Kraljica_Elizabeta_foto_Reuters.jpg Foto: Reuters

Kovčeg sa tijelom britanske kraljice Elizabete II napustio je zamak Balmoral, gdje je preminula, a povorka se uputila ka škotskoj prijestolnici Edinburghu, čime je zvanično počelo posljednje kraljičino putovanje uoči sahrane 19. septembra u Londonu.

Svečani odlazak kraljičinog hrastovog kovčega iz dvorca Balmoral u Edinburgh označava početak odiseje nacionalne žalosti koja će kulminirati državnom sahranom u Londonu 19. septembra.

Njeno putovanje počinje dan nakon što je njen sin službeno proglašen kraljem Charlesom i nakon što su se njeni zaraćeni unuci William i Harry te njihove supruge Kate i Meghan ponovno nakratko okupili u šetnji.

Mrtvačka kola s kovčegom britanskog monarha s najdužim stažem putovat će šest sati kroz škotske gradove prije nego što stigneu u Edinburgh, gdje će ostati dva dana kako bi ljudi mogli odati počast.

Sam kralj će u ponedjeljak otputovati u Edinburgh na molitvu, prije nego što tijelo kraljice, koja je umrla u Balmoralu u četvrtak u 96. godini, bude u utorak avionom prebačeno u glavni grad.

Potom će kovčeg biti izložen četiri dana na događaju za koji se očekuje da će privući najmanje milion ljudi, uoči sahrane koja će se gledati u cijelom svijetu i na kojoj će učestvovati brojni predsjednici država.

Prizori jedinstva

Dok je Charlesovo stupanje na vlast uvelo Veliku Britaniju u ono što su mediji nazvali novim “karolinskim” dobom – prema karolinskom dobu kad je vladao Charles II u drugoj polovini 17. vijeka – Velika Britanija i kraljevska porodica još se suočavaju s krajem Elizabetanskog doba.

Princ William prekinuo je šutnju emotivnom počasti svojoj voljenoj “Grannie” u subotu.

"Bila je uz mene u mojim najsretnijim trenucima. I bila je uz mene u najtužnijim danima mog života", rekao je William koji je sada postao princ od Walesa.

Kraljičina smrt potakla je iznenađujuće prizore jedinstva Williama (40) i njegovog mlađeg brata Harryja (37) kada su izišli sa svojim suprugama i razgovarali s okupljenima ispred dvorca Windsor, u blizini Londona.

Pogled na dva para koji su se jedva vidjeli od 2020., zajedno, čak i ako su se razdvojili kako bi razgovarali i rukovali se na različitim stranama razdraganog mnoštva, vjerovatno će potaknuti glasine o pomirenju.

Fotografija četvero članova kraljevske porodice bila je u nedjelju na naslovnici lista The Sun uz naslov "Svi četvero kao jedan".

Članovi kraljevske porodice, uključujući kraljičinu djecu, princezu Anne i prinčeve Andrewa i Edwarda i njihove porodice, također su razgledali cvijeće ispred Balmorala, gdje su ostali nakon kraljičine smrti.

Kraljičin kovčeg, prekriven škotskom kraljevskom zastavom i cvjetnim vijencem, čuvao se u plesnoj dvorani u Balmoralu, a do mrtvačkih kola nosit će ga šest lovočuvara imanja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()