Koletivna dženaza za stradale u zemljotresu u Maroku

Tijela, prekrivena čaršafima i dekama – ovisno o tome šta su uspjeli naći, leže uz ruševine

10.09.2023. 12:29
  • Podijeli:
maroko zemljotres-64fc099b10b1a.webp Foto: Anadolija

Broj mrtvih u stravičnom zemljotresu koji je u petak navečer pogodio Maroko porastao je na preko 2.000 od kojih je 1.404 u kritičnom stanju. Snimci iz pogođenih područja prikazuju razmjere tragedije u kojoj su mnogi ostali bez najmilijih i domova.

Oni koji su uspjeli doći do tijela, pripremaju se za ukop. Tijela, prekrivena čaršafima i dekama – ovisno o tome šta su uspjeli naći, leže uz ruševine.

Kralj Maroka izdao je naredbu svim džamijama da u podne klanjaju dženazu za sve poginule u zemlji.

Objavljeni su i podaci poginulih po pogođenim regijama:

1.293 mrtvih u provinciji Al Hauz
452 mrtvih u jugozapadnom gradu Taroudant
191 mrtvih u gradu Chichaoua
41 mrtvih u gradu Ouarzazate

15 mrtvih u Marakešu
11 mrtvih u Azilalu,
5 mrtvih u Agadiru,
3 mrtvih u provinciji Kazablanka
i 1 mrtav u provinciji Youssoufia

Spasioci se utrkuju s vremenom jer su prva 72 sata ključna za spašavanje onih koji su eventualno preživjeli i nalaze se pod ruševinama.

Situaciju uživo pratite na linku ispod.

U zemljotresu su stradale i cijele porodice.

Proglašena je trodnevna žalost.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()