Ko je supruga britanskog premijera Akshata Murthy: Bogatija je i od njega

Rishi i Akshata zajedno imaju jako vrijednu imovinu od 730 miliona funti što bi značilo da su imućniji, bogatiji, pa čak i od kralja Charlesa

26.10.2022. 08:46
  • Podijeli:
Akshata_Murthy_foto_YT-1666766591905.webp Foto: YouTube

Nakon što je Liz Truss u četvrtak dala ostavku, Rishi Sunak u utorak će službeno postati i novi britanski premijer. Biografija njega i njegove supruge Akshate Murthyu istinu je i više nego zanimljiva, a Akshata je i bogatija od njega te 'teži' 500 miliona funti.

Njih dvoje zajedno bogatiji su čak i od britanskog kralja Charlesa.

Rishi i Akshata zajedno imaju jako vrijednu imovinu od 730 miliona funti.

Upoznali su se na studiju na Stanfordu, a u braku su od 2009. godine te zajedno imaju dvoje djece, dvije kćeri Krishnu i Anoushku.

Lijepa Akshata, koja je bogatija od supruga, modna je dizajnerica i kći Narayana Murthyja, osnivača indijske multinacionalne IT kompanije Infosys te u njoj drži 0.93 posto udjela. Njezino osobno bogatstvo postalo je tema britanskih medijskih rasprava 2022. u kontekstu njezinog zahtjeva za nedomicilnim statusom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Murthy se 2007. pridružila nizozemskoj kompaniji Tendris kao direktorica marketinga. Tamo je radila dvije godine, a onda je odlučila sama pokrenuti svoj biznis - otvorila je vlastitu modnu kompaniju.  

Godine 2013. postala je direktorica fonda Catamaran Ventures, a sa svojim suprugom osnovala je londonski ogranak indijske tvrtke koja je u vlasništvu njezinog oca.

Osim toga, Murthy ima dionice u dva restorana Jamieja Olivera te je direktorica Digme Fitnessa i Soroca, čiji je suosnivač njezin brat Rohan Murthy.

No što je s druge strane radio Sunak? Mladi Rishi pomagao je majci s knjigovodstvom dok je ona vodila apoteku. Nakon toga je pohađao najstariju školu u Engleskoj, Winchester College, te je postao prvi predstavnik učenika indijskog porijekla, a bio je i urednik školskih novina.

Sunak je potom studirao filozofiju, politiku i ekonomiju na Lincoln Collegeu na Univerzitetu Oxford te je stekao diplomu. Nakon toga je završio MBA na Stanfordu gdje je upoznao i suprugu.

Prije nego je usmjerio pozornost na politiku bavio se investicijskim fondovima.

Inače, Sunak, njegova supruga i dvije kćeri, većinu sedmice provode u svojoj kući s pet spavaćih soba u Kensingtonu u zapadnom Londonu, koju agenti za nekretnine procjenjuju na više od 7 miliona funti. Za vikend vole otići u georgijansku vlastelinsku kuću koja je uvrštena na popis Grade II u slikovitom selu Kirby Sigston u njegovom izbornom okrugu Richmond u Sjevernom Yorkshireu.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()