Ko je kupio najviše aviona u Evropi, Ryanair tek na trećem mjestu

Sedam najvećih grupacija zračnih prijevoznika u Evropi naručilo je nove avione

02.01.2024. 12:00
  • Podijeli:
avioniu-anadolija.jpg

Evropski prevoznici dali su rekordan broj narudžbi aviona kako bi osigurali novu generaciju letjelica koje su ekološki prihvatljivije i učinkovitije.

Sedam najvećih grupacija zračnih prijevoznika u Evropi naručilo je nove avione tokom 2023. Najviše je naručio Turkish Airlines.

Evropski proizvođač Airbus osvojio je neke velike narudžbe ove godine, uključujući ogromnu narudžbu Air France-KLM-a za 50 A350 i 4 A350 Freightera, s još 40 opcija.

easyJet je također od Airbusa naručio 157 aviona porodice Airbus A320, a Wizz Air se upisao u knjigu narudžbi sa 75 A321neo.

Međutim, najveći kupac ove godine je Turkish Airlines, koji ima dvije narudžbe koje ukupno iznose nevjerovatna 234 aviona, uključujući A350 i A320.

Drugi evropski prevoznici također su dali znatne narudžbe za proširenje i obnovu flote, uključujući SunExpressovu narudžbu od 45 Boeinga 737 MAX i airBalticovu narudžbu za 30 A220-300 od Airbusa.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()