Ko je Jordan Bardella: Čovjek koji je izazvao potres na evropskim izborima

Posebno popularan među mlađom populacijom

10.06.2024. 09:55
  • Podijeli:
jordan bardella reuters-6666a9de706c1.webp Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doživio je u nedjelju težak poraz na evropskim izborima od čelnice krajnje desnice Marine Le Pen. Macron je odmah raspustio parlament, rekao kako ne može ignorisati teški poraz na EU izborima, i sazvao nove izbore za 30. juna i 7. jula.

Iako je Marine Le Pen i dalje zaštitno lice francuske krajnje desnice, njen 28-godišnji štićenik Jordan Bardella sve joj je više za petama i sve joj više krade svjetla pozornice.

Kad je krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje prije tri mjeseca u Marseilleu pokrenula svoju kampanju za evropske izbore, najglasnije klicanje nije došlo za Le Pen, već upravo za Bardellu, karizmatičnog predsjednika stranke.

Čelnik stranke rođen je u Parizu, a poznato ime u francuskoj politici postao je u relativno kratkom razdoblju otkako je krajem 2022. postao šef stranke.

Ankete su predviđale da bi Bardella mogao usmjeriti francusku krajnju desnicu do dosad najveće pobjede na izborima. A izlazne ankete s izbora za EU parlament pokazale su da se upravo to i dogodilo – stranka Marine Le Pen osvaja oko 32 posto glasova, deset više nego na prethodnim evropskim izborima 2019. i 17 posto više od Macronove stranke.

Zašto mladi vole Bardellu?

Bardella je posebno popularan među mlađom populacijom. Zašto je tomu tako pokušao je objasniti Le Monde u svom tekstu. U njemu Bardellu nazivaju ‘političarem koji se sprema održati populistički govor obojen ksenofobijom‘ dok ga dvoje 17-godišnjaka uzbuđeno čeka ispred zgrade parlamenta.

U tekstu navode da mlađi glasači, od 18 do 24 godine, obično zaziru od glasanja za krajnju desnicu, ali dolaskom Bardelle to se promijenilo. Gotovo trećina glasača te dobne skupine, prema anketama, danas je dala potporu upravo ‘Nacionalnom okupljanje‘ na izborima za Evropski parlament. Prije 20 godina, mladi su ljudi toj stranci na transparentima poručivali ‘da se j***‘, a nova će ih generacija, kako stvari stoje, dovesti na vlast u Francuskoj na izborima koji slijede 30. juna i 7. jula.

Jedan od razloga koje su naveli je ‘povratak ponosa‘ i nada da će netko konačno poslušati što oni imaju za reći. – On je uz nas, s nama ljudima, za razliku od ostalih. Spustio se među ljude, to bi trebali raditi i ostali, a činjenica da je i sam mlad mu dodatno pomaže, rekla je 20-godišnja studentica Clara za Le Monde.

Bardella je i vrlo aktivan na društvenim mrežama pa i tako lakše prilazi mlađoj populaciji. Ono što ga čini bližim prosječnom Francuzu je i činjenica da dolazi iz porodice koja se smatra srednjom klasom. Njegova je majka asistentica u nastavi, a otac ima mali biznis. Osim toga, odrastao je u predgrađu Pariza, a roditelji su mu se razveli pa mu odrastanje sigurno nije bilo lako. Mladi u Francuskoj su frustrirani jer godinama gledaju svoje roditelje koji se ‘muče kroz život‘, a ne uspijevaju poboljšati svoj status i financijsku situaciju, a dojma su da drugi napreduju bez truda i rada, što je upravo ono protiv čega se Bardella i ‘Nacionalno okupljanje‘ deklarativno bore.

U razgovoru novinara Le Mondea s mladima koji su došli slušati Bardellin govor nisu baš svi bili na tragu mlade Clare. – Došli smo pogledati budućeg predsjednika. Zašto? Zato što je bijel. Francuska Francuzima, odgovorila je grupa od šest mladih momaka, uopće ne skrivajući svoje rasističke stavove.

Velik broj mladih glasača za Bardellu se odlučilo iz puno jednostavnijeg razloga. – Roditelji su mi glasači ‘Nacionalnog okupljanja. Još od vremena Jean-Marie Le Pena. Porodično smo simpatizeri stranke, Bardella je pravi izbor, rekao je za Le Monde jedan mladić koji je htio ostati anoniman. Pa iako se na prvu čini da je razlog za glasanje za Bardellu teško naći, mladi sagovornici Le Mondea dali su ih neočekivano mnogo. Odličan rezultat na izborima za Evropski parlament vrlo vjerovatno će se preliti i na parlamentarne izbore, a sve što je Marine Le Pen trebala napraviti, uz tragično lošu francusku vladu, jest gurnuti novo, mlado ime koje je privuklo širok birački spektar, piše Jutarnji.hr.

Popularnost na valu populizma

Francuskoj krajnjoj desnici je, inače, porasla popularnosti u proteklom desetljeću jašući na valu populizma viđenom drugdje u Europi – i bilježi sve bolje rezultate iz izbora u izbore. Bardella je odigrao ključnu ulogu u jačanju pozicije svoje stranke otkako je postao čelnik stranke.

Sada je jedna od francuskih političkih zvijezda u najbržem usponu. Prema jednoj nedavnoj anketi, Bardella je drugi najpopularniji političar u Francuskoj, iza bivšeg premijera Edouarda Philippea i ispred Le Pen. Njegova ‘teflonska‘ popularnost znači da unatoč tendenciji da se udalji od stranačkih linija, nema mjesta za kritiku njegovog vodstva unutar redova Nacionalnog okupljanja.

Veličina percipirane prijetnje od zamaha vođe krajnje desnice je tolika da se smatra da je Macron odabrao 34-godišnjeg Gabriela Attala uglavnom kao izravan odgovor na Bardellin uspon.

– Attal i Bardella su iste generacije, to je očito. Attal ima političku oštroumnost, zna kako iznijeti poentu, sa sadržajem, tako da je to neko ko se može suočiti s Nacionalnim okupljanjem, rekao je Macronov pomoćnik.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()