Kinsekim predstavnicima neće biti dozvoljeno da vide Elizabetin sanduk

Iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova poručili su kako su iznenađeni ovakvom odlukom

16.09.2022. 14:45
  • Podijeli:
kina-kup-anadolija.jpg Foto: Anadolija

Kineskom izaslanstvu koje u ponedjeljak dolazi u London kako bi prisustvovalo pogrebu kraljice Elizabete neće biti dopušteno vidjeti njen sanduk tokom svečanog ispraćaja u parlamentu.

Pojedini britanski parlamentarci su izrazili zabrinutost zbog pozivanja predstavnika iz Kine nakon što je Peking sankcionirao nekoliko britanskih zastupnika zbog kritiziranja kršenja ljudskih prava u pokrajini Xinjiang.

Glasnogovornik premijerke Liz Truss rekao je da odluku o popisu uzvanika sastavlja ured iz Buckinghamske palače nakon savjetovanja sa Ministarstvom vanjskih poslova koje prema konvenciji poziva predstavnike nacija s kojima Britanija ima diplomatske odnose.

Iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova poručili su kako su iznenađeni ovakvom odlukom, te da su informaciju dobili putem medija a ne službenim putem. Nije izostala ni kritika: "Kao domaćin, Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi se pridržavati diplomatskih protokola i pristojnog ponašanja prema gostima", dodali su iz ministarstva.

Ipak ova odluka se ne odnosi na prisustvo samom pogrebu, te će kineska delegacija tamo biti nazočna, no ovo je svakako poruka britanskih vlasti koje poručuju da neće bez reakcije promatrati kršenja ljudskih prava koja se dešavaju u Kini.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()