Kina ogorčena na nacije G7: Pozvala japanskog ambasadora, napala Britaniju

Peking uputio protest

22.05.2023. 08:10
  • Podijeli:
G7 samit reuters-646b06bcc29c1.webp Foto: Reuters

Peking je optužio nacije G7 da sarađuju u "blaćenju i napadu" na Kinu nakon što je na samitu tokom vikenda objavljeno priopćenje u kojem se Peking upozorava zbog "militarizacijskih aktivnosti" u azijsko-pacifičkoj regiji.

Nakon samita Kina je pozvala japanskog ambasadora i uložila službeni protest te upozorila Veliku Britaniju da prestane "klevetati" zemlju. Kineska regulatorna tijela također su objavila da američka kompanija za proizvodnju čipova Micron Technology nije prošla sigurnosnu provjeru i da će joj biti zabranjen rad u Kini.

Zemlje G7 navele su u priopćenju u subotu da žele "konstruktivne i stabilne odnose" s Pekingom. No također su istaknule zabrinutost oko militarizacije u Istočnom i Južnom kineskom moru, namjere Kine prema Tajvanu i problema s ljudskim pravima u Xinjiangu i Tibetu.

Čelnici grupe Quad - Australija, Indija, Japan i SAD - također su iznijeli kritiku Pekinga, pozivajući na "mir i stabilnost u indopacifičkom pomorskom području". "Snažno se protivimo destabilizirajućim ili jednostranim radnjama koje nastoje promijeniti status quo silom ili prisilom", navodi se u izjavi.

Kao odgovor, kinesko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je G7 za "ometanje međunarodnog mira, potkopavanje regionalne stabilnosti i obuzdavanje razvoja drugih zemalja".

Službena novinska kuća Xinhua izvijestila je da je G7 "pokrio mnoge teme, ali je nažalost završio fokusom na miješanje u unutrašnje stvari drugih zemalja i ometanje njihova razvoja". Xinhua dodaje da priopćenje G7 "neopravdano prikazuje Kinu kao izazivača problema".

Uprkos ljutnji iz Pekinga, američki predsjednik Joe Biden rekao je novinarima kako očekuje da će uskoro doći do poboljšanja u odnosima između SAD i Kine.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()