Katastrofa! Obilne kiše i bujice uzele najmanje 15 života

Poplave su odnijele ljude i potopile više od 100 kuća i zgrada

12.05.2024. 13:04
  • Podijeli:
Indonezija poplave AP Tanjug-65eeda30b2b32.webp Foto: AP Tanjug

Obilne kiše i bujice hladne lave i blata koje se slivaju niz padine vulkana na indonezijskom ostrvu Sumatra odnijele su živote najmanje 15 ljudi, a nekoliko osoba je povrijeđeno, saopštili su zvaničnici.

Monsunske kiše i veliko klizište pokrenuto u hladnom toku lave na vulkanu Marapi izazvali su poplave u planinskim selima u okruzima Agam i Tanah Datar, u provinciji Zapadna Sumatra.

Poplave su odnijele ljude i potopile više od 100 kuća i zgrada, rekao je portparol Nacionalne agencije za krizne situacije Abdul Muhari, prenio je AP.

Spasioci su do sada izvukli 11 tijela u najteže pogođenom selu Kanduang i pronašli još četiri tijela u susjednom selu Sungai Pua, rekao je Muhari.

Agencija je u saopštenju navela da je najmanje sedam mještana povrijeđeno, a spasioci tragaju za ostalim mogućim žrtvama. Precizirano je da je 60 ljudi prešlo u privremena državna skloništa.

Hladna lava je mješavina vulkanskog materijala i šljunka koja se spušta niz padine vulkana kada pada kiša.

Katastrofa se dogodila samo dva mjeseca nakon što su jake kiše izazvale iznenadne poplave i klizište u okruzima Pesisir Selatan i Padang Parijaman u istoj provinciji, pri čemu je poginula najmanje 21 osoba, a pet je nestalo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()