Katar, posrednik u pregovorima Izrael-Hamas, zaprepašćen ocjenama Netanjahua

Katar, ključni posrednik koji ima duboke veze s palestinskom militantnom grupom i ugošćuje neke od njenih prognanih lidera, rekao je da su Netanjahuove izjave „neodgovorne i destruktivne“

25.01.2024. 08:13
  • Podijeli:
benjamin netanyahu reuters-652d95f1bb9f5.webp Foto: Reuters

Katar je u srijedu saopštio da je "zaprepašćen" procurjelim izjavama izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji je kritikovao posredničke napore te zemlje komplikujući ionako teške pregovore čiji je cilj da zaustave neprijateljstva u zamjenu za oslobađanje talaca.

Na sastanku s porodicama talaca koje drži Hamas, Netanjahu je rekao da je uloga Katara u posredovanju bila „problematična“.

Katar, ključni posrednik koji ima duboke veze s palestinskom militantnom grupom i ugošćuje neke od njenih prognanih lidera, rekao je da su Netanjahuove izjave „neodgovorne i destruktivne“.

Ta javna prepirka je izbila dok su u toku osjetljivi pregovori u nastojanju da se unaprijedi potencijalni sporazum koji bi mogao da ponudi malo predaha u razornom tromjesečnom ratu.

U procurjelim izjavama koje je u utorak emitovala izraelska televizija Kanal 12, Netanjahu je rekao porodicama talaca da namjerno nije zahvalio Kataru za posredovanje, tvrdeći da je ta zemlja mogla da izvrši veći pritisak na islamsku militantnu grupu Hamas.

„Katar se, po mom mišljenju, u suštini ne razlikuje od Ujedinjenih nacija. Ne razlikuje se, u suštini, od Crvenog krsta, a na neki način je čak i problematičniji“, rekao je on. Izrael na te organizacije gleda sa sumnjom, smatrajući ih pristrasnim i nedovoljno korisnim za oslobađanje talaca.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()