Jordan zaprijetio da će reagovati ako Izrael pokuša da raseli Palestince

Jasan stav

16.01.2024. 21:22
  • Podijeli:
gaza reuters-659b9f5fa6d75.webp Foto: Reuters

Premijer Jordana Bisher Khasawneh poručio je da bi raseljavanje Palestinaca i promjena statusa quo na svetim mjestima u Jerusalemu bilo smatrano egzistencijalnom prijetnjom za ovu državu.

Khasawneh je rekao da mirovni sporazum Hašemitskog Kraljevstva s Izraelom bio strateški izbor, ali da bi masovno raseljavanje Palestinaca predstavljalo egzistencijalnu prijetnju i da bi Jordan bio prisiljen reagovati ako bi Izrael poduzeo takav korak, zajedno s koracima koji mijenjaju status quo na jerusalemskim svetim mjestima.

"Nadamo se da nikada nećemo doći do te tačke", kazao je jordanski premijer prilikom govora u Davosu.

Jordanski premijer napominje da je Amman bio u ozbiljnim razgovorima o promicanju sporazuma energije za vodu s Izraelom.

"Danas je pod postojećim uslovima sasvim nezamislivo da bilo koji jordanski ministar samo sjedi na podiju i ima tu vrstu interakcije i transakcije s izraelskim kolegom", kaže on, objašnjavajući odluku kraljevstva da izađe iz pregovora i ponovno pozivajući na primirje u Gazi.

Khasawneh naznačuje da će Jordan slijediti put Njemačke i sudjelovati kao treća strana u slučaju Međunarodnog suda pravde u kojem je Izrael optužen za počinjenje genocida nad Palestincima u Gazi. No, Amman će se boriti na strani Južne Afrike, koja je iznijela slučaj, dok će Njemačka biti na strani Izraela.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()