Jezivo upozorenje analitičara: "Svijet klizi u jedno od najopasnijih razdoblja u ljudskoj istoriji"

Eskalira zveckanje nuklearnim oružjem, a procjenjuje se da u svijetu postoji oko 12.512 bojevih glava, od kojih je 9576 u vojnim zalihama spremnim za potencijalnu upotrebu, što je 86 više nego godinu dana ranije

12.06.2023. 14:04
  • Podijeli:
nuklearne-bojne-glave-anadolija.jpg Foto: Anadolija

Broj operativnog nuklearnog oružja u arsenalima velikih vojnih sila ponovno je u porastu, a analitičari upozoravaju da svijet "klizi u jedno od najopasnijih razdoblja u ljudskoj istoriji".

U vrijeme pogoršanja međunarodnih odnosa i eskalacije zveckanja nuklearnim oružjem, procjenjuje se da u svijetu postoji oko 12.512 bojevih glava, od kojih je 9.576 u vojnim zalihama spremnim za potencijalnu upotrebu, što je 86 više nego godinu dana prije, piše Guardian.

Međunarodni institut za istraživanje mira u Stockholmu (Sipri) sugeriše da 60 novih bojevih glava posjeduje Kina. Ostala nova oružja pripisuju se Rusiji (12), Pakistanu (pet), Sjevernoj Koreji (pet) i Indiji (četiri).

Povećanje broja bojevih glava dolazi usprkos izjavi iz 2021. pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a - SAD-a, Rusije, Kine, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske - da se "nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne smije voditi".

"Imperativ je da svjetske vlade pronađu načine za suradnju kako bi smirile geopolitičke napetosti, usporile utrku u naoružanju i nosile se sa sve gorim posljedicama propadanja okoliša i rastućom gladi u svijetu", rekao je Dan Smith, direktor Siprija, prenosi Dnevnik.hr.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()