Jezivi podaci iz Pojasa Gaze: Svakog dana bude ubijeno ili ranjeno više od 400 djece

Oko 3.500 djece je ubijeno, a više od 6.800 djece je povrijeđeno tokom 25 dana kontinuiranog bombardovanja od 7. oktobra, navodi UNICEF u saopćenju

02.11.2023. 07:06
  • Podijeli:
djeca_gaza_anadolija 6-653915790d3d2.webp Foto: Anadolija

Više od 400 djece dnevno biva ubijeno ili povrijeđeno u izraelskoj opsadi Gaze, saopćila je u srijedu Agencija Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), ponavljajući pozive na trenutni humanitarni prekid vatre.

Oko 3.500 djece je ubijeno, a više od 6.800 djece je povrijeđeno tokom 25 dana kontinuiranog bombardovanja od 7. oktobra, navodi UNICEF u saopćenju te dodaje da to ne može postati novo normalno.

"Djeca su već previše toga pretrpjela. Ubijanje i zarobljavanje djece mora prestati. Djeca nisu meta", stoji u saopćenju koje je objavljeno nakon drugog uzastopnog dana smrtonosnih izraelskih zračnih napada na izbjeglički kamp Jabalya u sjevernom pojasu Gaze.

"Prizori pokolja koji dolaze iz kampa Jabaliya u Pojasu Gaze nakon napada jučer i ponovno danas su užasni i užasni", rekao je UNICEF.

Agencija UN-a saopćila je kako još nema procjene broja poginulih djece iz logora. Medicinski službenici na terenu rekli su za CNN da su stotine ozlijeđenih i ubijenih, uključujući mnogo djece, nakon zračnih napada.

Izraelska vojska rekla je da je ciljala i ubila nekoliko militanata Hamasa u kampu i tvrdi da čini sve što može kako bi smanjila civilne žrtve. Hamas je u utorak oštro zanijekao prisutnost jednog od svojih komandanata u kampu.

UNICEF je podsjetio da su izbjeglički kampovi zaštićeni međunarodnim pravom i da strane u sukobu imaju obvezu poštivati i štititi civile od napada.

"UNICEF ponavlja svoj hitan poziv svim stranama u sukobu na trenutni humanitarni prekid vatre, kako bi se osigurala zaštita sve djece i siguran i neometan humanitarni pristup za dostavu pomoći koja spašava živote u velikom broju širom Pojasa Gaze, u skladu s Međunarodnim humanitarnim pravom", stoji u saopćenju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()