Jevrejski akademik Norman Finkelstein: Tri elementa koja će uticati na sudije u Hagu pri donošenju odluke

O tome da li bi ugled Izraela bio uništen ako bi sud donio presudu protiv njega, jevrejski akademik je rekao da je njegov ugled već trajno uništen zbog genocida koji je počinio u Pojasu Gaze

14.01.2024. 09:38
  • Podijeli:
hag pixabay-6390938fef97b.webp Foto: Pixabay

U četvrtak su u Međunarodnom sudu pravde počela saslušanja po južnoafričkoj tužbi protiv Izraela za genocid u Pojasu Gaze. U tužbi na 84 stranice stoji da Izrael nije obezbijedio hranu, vodu, lijekove i gorivo, te da nije pružio sklonište i drugu humanitarnu pomoć stanovnicima Pojasa.

Jevrejski akademik i istraživač palestinsko-izraelskog sukoba Norman Finkelstein rekao je da postoje tri osnovna elementa koja će uticati na odluku svakog sudije u vezi sa tužbom Južnoafričke Republike protiv Izraela za počinjen genocid u Pojasu Gaze.

Finkelstein je u obraćanju na Al Jazeeri pojasnio koji su to elementi: pravne činjenice iznesene tokom saslušanja, zatim politički pritisci koje će na svakog sudiju vršiti njegova država te činjenica da će biti pogođen njegov kredibilitet kao sudije – i kredibilitet suda u konačnici – ako donese presudu koja je u suprotnosti sa popularnim percepcijama o slučaju.

Pritisak jevrejskih lobija

Nije isključio da će jevrejski lobiji vršiti pritisak da se ne donese presuda protiv Izraela, ali vjeruje da će taj pritisak biti vršen na nivou vlada prema njihovim sudijama.

O tome da li bi ugled Izraela bio uništen ako bi sud donio presudu protiv njega, jevrejski akademik je rekao da je njegov ugled već trajno uništen zbog genocida koji je počinio u Pojasu Gaze i zbog same činjenice da je slučaj iznesen pred sud, čak i ako se ne donese presuda protiv njega.

Finkelstein vjeruje da će, ako Međunarodni sud pravde donese presudu protiv Izraela, to izazvati „određeni stepen uznemirenosti“ američkog predsjednika Joe Bidena i njegovog državnog sekretara Anthony Blinkena.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()