Jemenski Huti nastavili s napadima na teretne brodove u Crvenom moru

Huti u Jemenu kontroliraju najnaseljenije regije u zemlji, a od sredine novembra u više navrata su napadali komercijalne brodove u Crvenom moru

12.02.2024. 14:30
  • Podijeli:
huti cargo leader reuteres-65a0f0af4e66c.webp Foto: Reuters

Jemenski Huti su potvrdili da su gađali teretni brod u Crvenom moru.

Huti su identificirali brod kao Star Iris. Vojni glasnogovornik Huta, Yahya Saree, rekao je da je brod američki, ali su tragači pomorskih brodova rekli da je brod pod zastavom Maršalskih ostrva bio u grčkom vlasništvu.

Britanska kompanija za pomorsku sigurnost Ambrey i agencija Ujedinjenog Kraljevstva Maritime Trade Operations (UKMTO) ranije u ponedjeljak saopćile su da je teretni brod pod zastavom Maršalskih Ostrva, u vlasništvu Grčke, bio pogođen projektilima dok je prolazio kroz moreuz Bab al-Mandab.

Brod je navodno pogođen i pretrpio je oštećenje na desnoj strani, saopćili su iz Ambrey.

Huti u Jemenu kontroliraju najnaseljenije regije u zemlji, a od sredine novembra u više navrata su napadali komercijalne brodove u Crvenom moru. Kažu da su napadi odgovor na izraelske vojne akcije u Gazi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()