Izraelski ministar rano jutros "ušao" u Al-Aksu, Palestina taj čin okarakteriala kao napad

Krajni desničar Itamar Ben-Gvir ušao u džamiju nakon pet godina

03.01.2023. 10:33
  • Podijeli:
Itamar Ben-Gvir - reuters-63b3f60619a43.webp Foto: Reuters

Iako su izraelski mediji sinoć objavili da je ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir odgodio kontroverznu posjetu kompleksu džamije Al-Aksa u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu), on je jutros u pratnji policije ipak ušao u Al-Aksu, javlja Anadolu Agency (AA).

Krajnji desničar Ben-Gvir, koji je u ranim jutarnjim satima ušao u Aksu pod zaštitom izraelske policije, prvi je izraelski ministar na dužnosti koji je ušao u ovu džamiju nakon pet godina.

Izraelski političar je ovaj potez, kojim je prekršen status quo džamije Al-Aksa, izveo 10. dana mjeseca "tevet" (Asara BeTevet) po hebrejskom kalendaru.

Palestinska strana je osudila je Ben-Gvirov upad u Al-Aksu nazvavši taj čin "napadom na Al-Aksu" te proglasila izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odgovornim za napetost.

U saopćenju palestinskog Ministarstva vanjskih poslova navedeno je kako se radi o "provokaciji bez presedana", te kako je to "ozbiljna prijetnja koja će dovesti do eskalacije sukoba, ignorišući zahtjeve da se sukobi zaustave, i utirući put za daljnje racije jevrejskih doseljenika i kršenja protiv džamije Al-Aksa".

"Ministarstvo smatra Netanyahua odgovornim za ovaj otvoreni napad na džamiju Al-Aqsa i nastavit će to na svim nivoima u koordinaciji s bratskom Hašemitskom kraljevinom Jordanom", piše u saopćenju.

Ben-Gvirova ranija najava da će "posjetiti" Aksu naišla je na reakciju i eskalaciju tenzija na okupiranim palestinskim teritorijama.

Ben-Gvir ima krajnje desničarske stavove o Palestincima i poziva na njihovo raseljavanje. U više navrata se pridružio izraelskim doseljenicima u napadu na kompleks džamije Al-Aksa.

Bivši izraelski premijer Yair Lapid u ponedjeljak je osudio planiranu posjetu ministra nacionalne sigurnosti Izraela Itamara Ben-Gvira kompleksu džamije Al-Aksa nazvavši je "namjernom provokacijom".

Izraelski predsjednik Isaac Herzog je u novembru prošle godine upozorio u audio snimku koji je procurio u javnost da je "cijeli svijet zabrinut" zbog Ben-Gvirovih ekstremističkih stavova.

Al-Aksa predstavlja treće najsvetije mjesto za muslimane, dok Jevreji to područje nazivaju "Brdo hrama", tvrdeći da su se u davna vremena na tom lokalitetu nalazila dva jevrejska hrama.

Izrael od 2003. godine dozvoljava izraelskim doseljenicima ulazak u kompleks skoro svakodnevno, osim petkom i subotom.

Izrael je tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine okupirao Istočni Al-Quds, gdje se nalazi i Al-Aksa, a 1980. godine je anektirao čitav grad, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()