Izraelski ministar: Gaza će nakon rata godinama biti pod kontrolom naše vojske

Rekao je da ulazak goriva u Gazi ne dolazi u obzir ni pod kojim uvjetima jer to nije "humanitarni događaj"

04.11.2023. 22:41
  • Podijeli:
izrael gaza AP PhotoAbed Khaled via Tanjug-6543fafe95813.webp Foto: AP PhotoAbed Khaled via Tanjug

Radikalni izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich rekao je u intervjuu za izraelsku televizju Channel 12 News da po njegovom mišljenju najvažnije da nakon rata u Gazi neće biti Hamasa i da će godinama postojati operativna kontrola IDF-a.

"Dan poslije najvažnije da u Gazi neće biti Hamasa i da će godinama postojati operativna kontrola IDF-a. Nije da ćemo uništiti Hamas i doći će druga organizacija", kazao je Smotrich.

Rekao je da ulazak goriva u Gazi ne dolazi u obzir ni pod kojim uvjetima jer to nije "humanitarni događaj".

Riječi ministra finansija dolaze nakon što je prošle sedmice djelovao protiv prijenosa poreznog novca palestinskim vlastima. U petak je ministar odbrane Yoav Gallant javno istupio protiv Smotricha, pozivajući na transfer novca. Vlada je odlučila prenijeti sredstva, oduzimajući iznos koji je namijenjen Pojasu Gaze.

Pitanje dana poslije tj. šta će biti nakon kraja rata je jedno od ključnih pitanja na koje se čini da izraelska vlada nema spreman odgovor. Prema nekim podacima postojale su ideje da u Pojasu Gaze budu raspoređene međunarodne snage ili snage pod kontrolom Ujedinjenih nacija. Palestinska samouprava koja djelimično kontroliše dijelove okupirane Zapadne obale je ranije odbacila da preuzme kontrolu nad Gazom kako su opisali na izraelskim tenkovima i avionima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()