Izraelske snage koristile suzavac kako bi spriječile muslimane da obave džuma-namaz u Al-Aqsi

Novinari su snimili intervenciju izraelske policije koja je u nekoliko navrata ispalila suzavac na grupu ljudi

27.10.2023. 14:27
  • Podijeli:
izrael_suzavac_anadolija 1-653ba881da938.webp Foto: Anadolija

Izraelske snage blokirale su ulice koje vode do džamije Al-Aqsa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) kako bi spriječili muslimanske vjernike da obave džuma-namaz, molitvu petkom, javlja Anadolija.

Novinari su snimili intervenciju izraelske policije koja je u nekoliko navrata ispalila suzavac na grupu ljudi.

Na jednom od snimaka koje je danas objavila agencija Anadolu vidi se i da je kompleks Al-Aqse pred današnju molitvu gotovo prazan.

“Samo 5.000 Palestinaca moglo je i ove sedmice klanjati džuma-namaz, molitvu muslimana petkom, u džamiji Al-Aqsa jer je Izrael uveo starosna ograničenja“, rekao je zvaničnik Uprave islamskih fondacija Al-Qudsa.

Izraelske snage, koje su poduzele intenzivne mjere sigurnosti sa barijerama na području Starog Grada, od jutarnjih sati nisu dozvolile palestinskoj omladini da uđe u Al-Aqsu.

Mnogi palestinski mladići kojima nije bilo dozvoljeno da uđu u Al-Aqsu klanjali su namaz u džamiji u distriktu Ra's al-Amud.

Novinare kojima nije bilo dozvoljeno da uđu u Al-Aqsu, Izrael je povremeno sprečavao da se javljaju u program iz okoline džamije i nije im bilo dozvoljeno da snimaju.

Kompleks Al-Aqse prostire se na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa koje je pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Nakon Mesdžidu-l Harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aqsa je treće najvažnije mjesto za muslimane.

Do tenzija dolazi u jeku izraelskog nemilosrdnog bombardovanja Pojasa Gaze. Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju "Al-Aqsa Flood" - višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je napad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima.

U sukobu je ubijeno skoro 8.500 ljudi, uključujući najmanje 7.028 Palestinaca i 1.400 Izraelaca.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()