Izraelske snage digle u zrak Univerzitet Al-Isra, u posljednja 24 sata u Gazi ubili 172 Palestinca

Naveli su da je izraelska vojska "opljačkala historijske artefakte prije nego što je digla u zrak zgradu muzeja kako bi prikrila posljedice zločina"

18.01.2024. 16:26
  • Podijeli:
Izrael Gaza Hamas AP PhotoAriel Schalit via Tanjug-659449616291a.webp Foto: AP PhotoAriel Schalit via Tanjug

zraelske snage digle su u zrak Univerzitet Al-Isra, otprilike 70 dana nakon što su izvršile raciju na jugu grada Gaze i pretvorile ga u vojni štab.

Izraelska vojska objavila je video na kojem se vidi eksplozija zgrade Univerziteta. Snimak je kružio društvenim mrežama izraelskih i palestinskih korisnika.

Na snimku se vidi kako se iz zgrade nakon eksplozije diže ogroman crni dim.

U saopćenju Univerziteta Al-Isra reagovali su na eksploziju glavnih zgrada diplomskih i dodiplomskih studija Univerziteta.

"Razbijanje se dogodilo otprilike sedamdeset dana nakon što je cionistička vojska zauzela zgradu i koristila je kao vojnu bazu za svoja vozila i kao centar za snajperske napade na nenaoružane civile u Ar-Rashidu, Al-Mugragi i Ez-Zehri",  navedeno je u saopćenju.

Navedeno je da napadi Izraela nisu bili ograničeni samo na glavnu zgradu, već i na "Narodni muzej", prvi muzej u zemlji koji je osnovao Univerzitet i licenciralo Ministarstvo historijskih spomenika.

Istakli su da u muzeju postoji više od 3.000 artefakata.

Naveli su da je izraelska vojska "opljačkala historijske artefakte prije nego što je digla u zrak zgradu muzeja kako bi prikrila posljedice zločina".

Podsjetili su da je Izrael također digao u zrak zgrade prve i jedine univerzitetske bolnice u Gazi i druge univerzitetske bolnice u Palestini, zgradu pravnog fakulteta, sudnice i maturalne sale.

Osudili su bombardovanje obrazovnih institucija u Gazi navodeći da na taj način žele spriječiti Palestince da se obrazuju.

Prema statističkim podacima Ureda za medije vlade u Gazi, izraelska vojska je od početka napada u Pojasu Gaze u potpunosti uništila oko 95 škola i univerziteta i djelimično 295 škola i univerziteta.

Od 7. oktobra prošle godine u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno je 24.620 Palestinaca.

Ashraf Qudra, glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi, dao je informacije o izraelskim napadima na Pojas Gaze u protekla 104 dana. Naveo je da su izraelske snage u posljednja 24 sata u Pojasu Gaze ubile još 172 Palestinca, a ranile 326. Qudra je istakao da je broj ubijenih Palestinaca od 7. oktobra povećan na 24.620. Povrijeđeno je 61.830 Palestinaca.

Qudra je naveo da mrtvih ima i pod ruševinama i pored puta, ali da medicinske ekipe i službenici civilne zaštite nisu mogli doći do tijela. Istakao je da je u izraelskim napadima ubijeno 337 zdravstvenih radnika u Gazi.

Qudra je naglasio da je Izrael gađao 150 zdravstvenih ustanova, stavio van funkcije 30 bolnica i 53 zdravstvena centra, a uništena su i 122 vozila hitne pomoći.

Prema njegovim riječima, u skloništima raseljenih Palestinaca u Gazi zbog loših higijenskih uvjeta i previše ljudi na jednom mjestu, zabilježeno je više od 8.000 slučajeva hepatitisa A.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()