Izraelska vojska počela da poplavljuje mrežu tunela u Gazi

Na drugom mjestu u gradu, izraelski vojnici su novinarima pokazali tunel za koji su rekli da je korišten kao komandni centar Hamasa

31.01.2024. 13:09
  • Podijeli:
tuneli hamas x@IDF-655dece42555a.webp Foto: X@IDF

Izraelska vojska počela je da poplavljuje Hamasovu mrežu tunela dok bjesne intenzivne borbe u Gazi, uz upozorenje UN-a na potencijalni "kolaps humanitarnog sistema" na teritoriji nakon što je spor oko finansiranja pogodio njihovu palestinsku agenciju za pomoć, prenosi AFP.

Epicentar borbi posljednjih sedmica bio je Khan Yunis, glavni grad na jugu Gaze, gdje su ogromna područja svedena na blatnjavu pustoš bombardiranih zgrada, i gdje je novinar AFP-a svjedočio kako ljudi napuštaju grad u utorak dok su se u blizini čule eksplozije.

"Nasserovu bolnicu smo napustili bez dušeka, pod tenkovskim i vazdušnim napadima. Nismo znali kuda da idemo", rekla je jedna mlada žena.

"Napolju smo na hladnoći, prepušteni sami sebi, bez šatora i bilo čega da preživimo", kazala je ona.

Na drugom mjestu u gradu, izraelski vojnici su novinarima pokazali tunel za koji su rekli da je korišten kao komandni centar Hamasa.

"Svaki rat ima svoje karakteristike, a ja mislim da je ovaj rat, njegov osnovni karakter, taj manevar iznad i ispod zemlje", rekao je novinarima ispred okna Dan Goldfus, komandant 98. padobranske divizije.

"Mislim da je neprijatelj u bijegu i da pokušava da se stavi ispod civila koliko god može”, dodao je on.

Izraelska vojska, koja je ogromnu mrežu tunela nazvala “metro Gaze”, saopćila je u utorak da je počela da plavi podzemne komplekse vodom u pokušaju da “neutrališe pretnju Hamasove podzemne mreže”.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()