Izrael ponudio Hamasu dvomjesečo primirje ako oslobode sve taoce

Izraelski zvaničnici rekli su da čekaju odgovor Hamasa, ali su naglasili da su oprezni optimisti u pogledu sposobnosti da se postigne napredak u narednim danima

22.01.2024. 22:15
  • Podijeli:
hamas izrael pojas gaze tanjug ap-6562551d2f86d.webp Foto: Tanjug/IDF via AP

Izrael je ponudio Hamasu dvomjesečno primirje preko katarskih i egipatskih posrednika kao dio višefaznog sporazuma koji bi uključivao oslobađanje svih preostalih talaca koji se drže u Gazi, rekla su dva izraelska zvaničnika.
Iako prijedlog ne uključuje sporazum o okončanju rata, to je najduži period primirja koji je Izrael ponudio Hamasu od početka rata.

Dvojica izraelskih zvaničnika izjavila su da je izraelski ratni kabinet prije deset dana odobrio parametre novog prijedloga sporazuma o taocima, koji se razlikuju od prošlih aspekata sporazuma koje je Hamas odbacio i koji su više okrenuti naprijed od prethodnih izraelskih prijedloga.

Izraelski zvaničnici rekli su da čekaju odgovor Hamasa, ali su naglasili da su oprezni optimisti u pogledu sposobnosti da se postigne napredak u narednim danima, piše Axious.

Prema prijedlogu, dogovor bi uključivao oslobađanje svih preostalih živih talaca i vraćanje tijela mrtvih talaca u nekoliko faza. U prvoj fazi biće oslobođene žene, muškarci stariji od 60 godina i taoci koji su u kritičnom zdravstvenom stanju, rekli su zvaničnici.

Sljedeće faze bi uključivale oslobađanje žena vojnika, muškaraca mlađih od 60 godina koji nisu vojnici, izraelskih vojnika i tijela talaca.

Zvaničnici su rekli da bi Izrael predložio da ukupni period pauze za završetak oslobađanja svih talaca u različitim fazama može doseći i do dva mjeseca.

Prema predloženom sporazumu, Izrael i Hamas će se unaprijed dogovoriti o tome koliko će palestinskih zatvorenika biti oslobođeno za svakog izraelskog taoca u svakoj kategoriji, a zatim će se voditi odvojeni pregovori o imenima tih zatvorenika, rekli su zvaničnici.

Izraelski zvaničnici rekli su da prijedlog uključuje preraspoređivanje IDF-a kako bi neki bili premješteni iz glavnih populacionih centara u enklavi i omogućio postupni povratak palestinskih civila u grad Gazu i sjeverni Pojas Gaze dok se dogovor provodi.

Izraelski zvaničnici rekli su da prijedlog jasno daje do znanja da Izrael neće pristati na okončanje rata i neće pristati na oslobađanje svih 6.000 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Priznaju da bi, ako se dogovor provede, operacije IDF-a u Gazi bile znatno manjeg obima i intenziteta nakon dvomjesečne pauze u borbama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()