Izrael oslobodio 39 Palestinaca nakon što je Hamas pustio 13 talaca

Nastavljena razmjena zarobljenika

26.11.2023. 07:43
  • Podijeli:
razmjena izrael hamas reuters-6562e7d42a12c.webp Foto: Reuters

Izraelske vlasti su oslobodile 39 palestinskih zatvorenika, među kojima su šest žena i 33 djece i maloljetnika, prenijela je palestinska novinska agencija WAFA. Pušteni zatvorenici su prebačeni svojim porodicama u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali.

Prema izvještaju, ovaj korak rezultat je dogovora u kojem su militanti Hamasa prvo morali osloboditi izraelske taoce držane u Gazi prije nego što su izraelske vlasti pustile palestinske zatvorenike.

Egipat, SAD i Katar posredovali su u četverodnevnom prekidu vatre između Izraela i islamističkog Hamasa, što je rezultiralo razmjenom 50 civilnih talaca za palestinske zarobljenike.
Također, Hamas je ranije sinoć predao 13 izraelskih talaca i četiri stranca Međunarodnom odboru Crvenog križa (ICRC), kako je priopćilo katarsko ministarstvo vanjskih poslova, nakon odgode koja je, prema tvrdnjama Hamasa, proistekla iz nepoštivanja dogovora.

"Trinaest Izraelaca i četiri stranca primio je ICRC i na putu su za Rafah", izjavio je glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova, Majed Al Ansari. Televizijske snimke prikazale su vozila Crvenog križa na prijelazu Rafah između Gaze i Egipta.

U međuvremenu, portparol Hamasa Osama Hamdan saopćio je da Izrael nije ispunio svoj dio sporazuma o primirju.

Hamdan je na konferenciji za novinare rekao da je grupa potvrdila svoju posvećenost primirju u čijem su sklapanju posredovali Egipat i Katar, a koje je juče počelo.

Hamdan je saopćio da je ukupno 340 kamiona pomoći ušlo u Gazu od jučer i da je 65 stiglo do sjeverne Gaze, "što je manje od polovine onoga što je dogovoreno sa Izraelom.

On je naveo da je o kršenju sporazuma obavijestio posrednike.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()