Izrael mučio radnike agencije UN-a i tjerao ih da lažno priznaju veze s Hamasom

Zlostavljanje i mučenja koje su doživjeli uključivali teška fizička premlaćivanja, gušene vodom i prijetnje ozljedama članovima porodice

09.03.2024. 18:50
  • Podijeli:
humanitarni konvoj iz egipta u rafi, pojas gaze - 25 nov 2023 - foto AP PhotoHatem Ali Tanjug-6561a0a558a76.webp Foto: AP Photo/Hatem Ali/Tanjug

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice kaže da su neki zaposlenici pušteni u Gazu iz izraelskog pritvora prijavili da su bili pod pritiskom izraelskih vlasti da lažno izjave da agencija ima veze s Hamasom i da je osoblje sudjelovalo u napadima 7. oktobra.

UNRWA je ranije ove godine otpustila 12 radnika nakon optužbi iz Izraela da su aktivno sudjelovali u Hamasovom napadu.

Tvrdnje su sadržane u izvještaju UNRWA-e koje je pregledao Reuters i koje je datirano u februaru 2024., a u kojem se detaljno navode navodi o maltretiranju u izraelskom pritvoru od neidentificiranih Palestinaca, uključujući nekoliko njih koji rade za UNRWA-u.

Direktorica komunikacija UNRWA-e Juliette Touma kaže da je agencija planirala predati informacije u neobjavljenom izvještaju na 11 stranica agencijama unutar i izvan UN-a specijaliziranim za dokumentiranje potencijalnih kršenja ljudskih prava.

"Kada rat završi, potrebno je provesti niz istraga kako bi se istražila sva kršenja ljudskih prava", kaže ona.

U dokumentu se navodi da je izraelska vojska uhapsila nekoliko palestinskih djelatnika UNRWA-e i dodaje da su zlostavljanje i mučenja koje su doživjeli uključivali teška fizička premlaćivanja, gušene vodom i prijetnje ozljedama članovima porodice.

"Članovi osoblja Agencije bili su predmet prijetnji i prisile od izraelskih vlasti dok su bili u pritvoru, te pod pritiskom da daju lažne izjave protiv Agencije, uključujući da je Agencija povezana s Hamasom i da su članovi osoblja UNRWA-e sudjelovali u zločinima 7. oktobra 2023.", stoji u izvještaju.

UNRWA je odbila zahtjev Reutersa da vidi transkripte svojih intervjua koji sadrže navode o iznuđenim lažnim priznanjima.

Osim zlostavljanja koje su pretrpjeli članovi osoblja UNRWA-e, palestinski zarobljenici opširnije su opisali navode o zlostavljanju, uključujući premlaćivanja, ponižavanje, prijetnje, napade pasa, seksualno nasilje i smrt zarobljenika kojima je uskraćena medicinska pomoć, stoji u izvještaju UNRWA-e.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()