Izrael će zakonski regulisati rad društvenih mreža

Vlada u Jeruzalemu želi maknuti s društvenih mreža uvredljiv i nezakonit sadržaj

14.12.2022. 18:36
  • Podijeli:
društvene mreže_PIXABAY-6399dd1e35f63.webp Foto: Pixabay

Izrael namjerava regulisati rad društvenih mreža kako bi ih prisilio da prestanu objavljivati uvredljive i nezakonite sadržaje, najavio je u srijedu izraelski ministar komunikacija Yoaz Hendel

Mjere se donose po uzoru na regulativu Evropske unije. 

Osnovaće se i poseban regulator za nadzor društvenih mreža 

Prema tvrdnjama vlade u Jeruzalemu, koje prenosi Reuters, kompanije koje su vlasnici društvenih mreža, poput TikToka, Facebooka i Twittera, ali i YouTubea, bile bi odgovorne za objavu nezakonitog i uvredljivog sadržaja.

To znači da bi mogle doći i pod udar zakona, kao i privatnih tužbi ako se na njima objavi neki od spornih sadržaja.  

S druge strane, rad društvenih mreža trebao bi postati transparentniji prema korisnicima. Uspostavio bi se i poseban regulator za nadzor rada društvenih mreža. 

Društvene mreže popularne u Izraelu

Novi bi se zakon trebao odnositi na društvene mreže koje imaju više od 500.000 korisnika u Izraelu. To je oko pet posto stanovništva te zemlje.

Izrael nije član EU, ali ima s njom ugovor o pridruživanju, koji je, u osnovi, ugovor o slobodnoj trgovini. 

Iako je geografski na Bliskom istoku, Izrael se tradicionalno smatra dijelom zapadnog svijeta, s kojim je politički i ekonomski snažno povezan te kulturološki blizak. Stoga se regulacija koja se usvaja u zapadnim zemljama često usvaja i u Izraelu. 

Društvene mreže u Izraelu su jako popularne. No, kao i drugdje u svijetu, i na društvenim mrežama u Izraelu često se može naći sadržaj poput govora mržnje i uvreda.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()