Izgorio vjerovatno najveći izbjeglički kamp: 12.000 Rohinja bez krova nad glavom

Većina njegovih stanovnika, Rohingya izbjeglica, pobjegla je od progona u susjednom Mjanmaru

06.03.2023. 16:48
  • Podijeli:
izbjeglicki_kamp_foto_YT-6405aacfd2238.webp Foto: YouTube/Al Jazeera English

U ogromnom požaru koji je u nedjelju izbio u izbjegličkom kampu u južnoj pograničnom naselju u Bangladešu, Cox's Bazaru, uništeno je više od 2.000 šatora Rohingya izbjeglica.

Požar je izbio u nedjelju oko 14:45 po lokalnom vremenu, a vlasti u Bangladešu još uvijek istražuju uzrok.

Zasad nema informacija o žrtvama, ali je požar uništio 2.000 skloništa nakon što se brzo proširio kroz plinske boce u kuhinjama, naveli su dužnosnici, a lokalni mediji dodaju da je jedan muškarac priveden.

Vjeruje se da je kamp na jugoistoku zemlje najveći svjetski izbjeglički kamp. Većina njegovih stanovnika, Rohingya izbjeglica, pobjegla je od progona u susjednom Mjanmaru.

Podsjetimo, u istom kampu 22. marta 2021. godine dogodio se veliki požar u kojem je poginulo 11 osoba, a više od 500 je povrijeđeno.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()