Italijan iz Šangaja za UNU: "Sve aktivnosti su obustavljene, svaki dan se testiramo"

Kina se suočava sa jednom od najgorih lokalnih epidemija od početka pandemije

09.04.2022. 22:19
  • Podijeli:
city-ga6def6d21-1920.jpg

Najveći kineski grad Šangaj i dalje je u najvećem 'lockdownu' u Kini od početka pandemije korona virusa. 

Grad je zatvoren, nadležni testiraju građane.

Šangajska zdravstvena komisija je objavila da će uskoro početi da ukida blokadu u zajednicama koje ne prijave nijedan pozitivan slučaj u roku od 14 dana nakon još jedne runde testiranja na COVID-19.

Novi krug testiranja slijedi nakon što je grad prijavio oko 23.000 pozitivnih slučajeva u subotu, od kojih je većina asimptomatska. Veliki dijelovi Šangaja, grada sa populacijom od 26 miliona, u izolaciji su od 28. marta, a neki i ranije, što je dovelo do pritužbi stanovnika na nestašicu hrane i osnovnih potrepština.

Jedan od stanovnika Šangaja je i Italijan Giacomo Fanizza koji za UNU kaže da je "zaključan" od 18. marta.

"Sve aktivnosti su obustavljene. Vlada obezbjeđuje svakoj osobi torbu sa hranom dovoljnu za tri dana. Svaki dan se testiramo i ljudi za koje se utvrdi da su pozitivni, prebacuju se u karantinske Covid centre", kaže Fanizza za UNU.

Dodaje da je dodatna dostava hrane dozvoljena samo za velike količine.

"U svakom kompleksu postoji komisija za organizovanje kupovine dodatne hrane", kaže Fanizza.

Navodi i da je Vlada takođe odlučila da zamrzne najam poslovnih zgrada na 1-3 meseca kako bi podržala privredu. Brojevi za hitne slučajeve su aktivni 24 sata i inspekcija je bukvalno svuda.

Stanovnici Šangaja se svaki dan testiraju

"Prema novim mjerama, oblasti u Šangaju biće klasifikovane kao „predostrožnosti“, „kontrolisane“ i „zatvorene“, u zavisnosti od rezultata posljednje runde testiranja", rekla je zamjenik gradonačelnika Šangaja Zong Ming na konferenciji za novinare.

Stanovnici u oblastima za koje se smatra da su "iz predostrožnosti" bez infekcija u posljednje dvije nedelje moći će da se kreću po svom okrugu, iako će okupljanja i dalje biti ograničena. U međuvremenu, u „kontrolisanim“ oblastima, stanovnici se mogu kretati u svojim naseljima, koja su manja od okruga, dok će „zaključana“ područja zahtijevati da svi ostanu kod kuće.

Vlast Šangaja se do sada opirala zatvaranju grada kako bi izbjegla destabilizaciju privrede. Ipak, nadležni su posustali nakon što je zabilježen najveći broj zaraženih od početka pandemije koronavirusa.

Šangaj je trgovačka prestonica Kine i prema mnogim proračunima najveći grad u ovoj zemlji.

Sada je ovaj grad jedna od najteže pogođenih oblasti korona virusom, a Kina se bori da obuzda novi talas soja omikron koji dovodi do naglog porasta novih slučajeva.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()