Iranski predsjednik Raisi pozvao na izbacivanje Izraela iz Ujedinjenih nacija

Na godišnjicu Revolucije

11.02.2024. 14:00
  • Podijeli:
Ebrahim Raisi_WANA_REUTERS-1664978916344.webp Foto: WANA / Reuters

U televizijskom govoru povodom 45 godina od Islamske revolucije, iranski predsjednik Ebrahim Raisi optužuje najvećeg neprijatelja Teherana Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje da podržavaju zločine Izraela protiv čovječnosti.

Raisi poziva Ujedinjene nacije da protjeraju "cionistički režim", misleći na Izrael, dok okupljeni skandiraju: "Smrt Izraelu" i "Smrt Americi", što je uobičajena praksa tokom skupova koje je organizovala država na godišnjicu revolucije 1979. godine koja je zbacila monarha kojeg podržavaju SAD.

“Bombardovanje Gaze mora biti zaustavljeno što je prije moguće”, naglasio je Raisi.

Hiljade Iranaca marširalo je glavnim ulicama i trgovima ukrašenim zastavama, balonima i transparentima s revolucionarnim i vjerskim sloganima.

Vojska je prikazala niz svojih projektila, uključujući balističke rakete Qassem Soleimani i Sejjil, nosač satelita Simorgh i dronove na trgu. Tokom proslave, padobranac je skočio iz aviona istaknuvši palestinsku zastavu.

Povorke su krenule sa nekoliko polazišta, sastajavši se na trgu Azadi u glavnom gradu. Državna televizija je prikazala gomilu ljudi u mnogim gradovima i mjestima, tvrdeći da su milioni Iranaca učestvovali na skupovima širom zemlje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()